Tanítsd a gyerekeket szagolni, és az érzéseiket is jobban megismerik

Minél pontosabban ki tudjuk fejezni, hogy egy illat kapcsán mi jut az eszünkbe, annál pontosabban tudjuk az érzelmeinket is meghatározni - állítja Lipovszky Csenge illatesztéta: vele interjúzott Dénes Dóra, az Édes Pofa blog szerzője!

Az ízlelést és a szaglást hasonló módon lehet fejleszteni gyerekkorban is, és mindez segít a mélyebb önismeretben is. Adj a rossz evő gyerek kezébe ételt, hogy játszhasson vele, kérdezd a zárkózott gyereket, milyen érzés az aszfaltra hulló eső szaga, ilyen apróságok is fontos felismerésekhez vezethetnek. Az ételek, ízek, illatok kapcsolatáról beszélgettünk Csengével, meg arról is, miért utálják a gyerekek a karalábét, és miért maradnak meg olyan erősen a szagok az emlékezetünkben, akár a nagymama almáspitéje, akár az odakozmált menzai káposzta. Elsőként adódik a kérdés, mi az, hogy illatesztéta? Csenge a végzettsége szerint esztéta, éveken át újságíró, illetve televíziós szerkesztő volt. Lányai születése után kezdett el komolyabban foglalkozni régi hobbijával, az illatokkal és parfümökkel. Folyamatosan képezte, és fejlesztette magát, és saját kifejezésével élve a szaglománia jegyében elindította Scent Poetry nevű blogját, és Facebook-oldalát.

19420673 1060113777453595 1735529371258405745 n

A hobbiból hivatás lett, ma már parfüm- és füstölőkészítő workshopokat, előadásokat, illatkalandtúrákat tart. Láthatjuk televíziós műsorokban, részt vett már nemzetközi márkák új illatainak bemutatásában, illatvacsorákra hívják, személyes tanácsadást tart, és mivel sógornőm, a közvetlen környezetében is látom, az illatok és lelki működés kapcsolatáról szóló gondolatainak, illatos kis színeinek micsoda hatása van. A kisebbik lánya ötévesen parfümös üvegekkel bábozva családi történeteket játszott el, a nagyobbik pedig legutóbb majd kiugrott a bőréből, amikor születésnapjára azt az ajándékot kapta, hogy Daniel Pescio parfümőrrel elkészítheti a saját parfümjét. Sokszor hallottam már tőle, hogy a szaglás lelki tevékenység, és ez a téma mindig inspirál. Mivel az étkezés is részben az, kíváncsi voltam, vajon az otthon ízei csomagban mekkora szerepe van az illatoknak. Arra is, hogy a gyerekek, akik szoros és romlatlan kapcsolatban állnak az érzéki tapasztalásaikkal, hogyan viszonyulnak az ételekhez a szagokon keresztül, és lehet-e a válogatósságon segíteni tudatos ízleléssel, szaglással. És felnőve nyitottabbak lesznek-e a világra azok, akik játszhattak az ételekkel.

A Csengével készült interjúért kattints ide!

Oszd meg másokkal is!
Mustra