Hogyan lesz az olajfoltból parfüm?

Miért kezd el egy fiatal magyar nő parfümöket tervezni? Hogy néz ki egy, az óceánok olajszennyezéséből inspirált ruhakollekció? És milyen egy olyan illat, ami a kettő házasságából alakul ki? Ezt tudhattuk meg a Design héten, a KLAUZAL1 - design store and caféban.

A Design Hét programjában szereplő kiállítás keretein belül tekintettük meg az organikus WYHOYS (Wear your heart on your sleeve, avagy viseld a szíved az ingujjadon nevű) márka őszi-téli, az óceánok olajszennyezéséből inspirált, és a 2018-as tavaszi-nyári kollekcióját, melyhez a hazai szcénában szokatlan módon külön parfüm is készült.

Pápai Lilla összetett filozófiai háttérrel készült ruhakollekcióját egyébként termék kategóriában ismerte el a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottsága, mivel a ruhák olyan kritikus problémákra reflektálnak, mint a környezetszennyezés, vagy a fast-fashion okozta munkaerő-kizsákmányolás. A minták a víz és az olaj keveredésére, ezáltal pedig az ökológiai katasztrófákra emlékeztetnek. Konceptuális jellege mellett a WYHOYS egy kifejezetten hordható kollekció. 

Minket különösképp a WYHOYS őszi-téli kollekciójához készített #1 nevű botanikai parfüm érdekelt, melyet a hazai Mar Galliti Skin Care & Botanicals alapítója, Gyurokovics Zita és a WYHOYS tervezője, Pápai Lilla közösen alkottak meg. A sötét és mély illatban jelen van az édes citrus és fűszeres bazsalikom frissessége, valamint a rózsa lekerekítő, harmóniát teremtő jegyei. Egzotikus és ismerős egyszerre, izgalmas és sokrétű.

"Úgy kerültem ezzel a világgal kapcsolatba, hogy egyszer elmentem egy botanikai parfüm  workshopra, ahol szerelembe estem az aromaterápiával és illóolajokkal. Ez az első parfümkollekcióm és kollaborációm, azért működtem együtt Lillával, mert az én márkámnál is fontos a fenntarthatóság és a természetközeliség, így adta magát, hogy együtt dolgozzunk!" – meséli Gyurkovics Zita, a Mar Galliti alapítója.

"Mivel nagyon vizuális vagyok, inspiráltak a képek és kampányfotók, ezek nyomán kezdtem összerakni az illatot. Sokat beszélgettünk, intenzíven dolgoztunk együtt, hogy tökéletes eredmény álljon össze. Mivel olajról van szó Lilla kollekciójában, ami  kicsit elnehezült dolog, a parfümben a lábjegyek hangsúlyosak, három is található belőlük az illatban, például meleg vanília és kék ciprus. Ahogy haladunk fölfelé, a szív- és fejjegyek nem ennyrie hangsúlyosak, két szívjegy van és csak egy fejjegy" – teszi hozzá Zita, aki reményei szerint külföldön is tud majd terjeszkedni organikus szépségápolási termékeivel, natúrkozmetikumaival és illataival.

Zita saját műhelyében állítja elő hidratáló krémeit, illatait és illóolajait és abban a szerencsés helyzetben van, hogy van saját levendulaföldje is! 

Mustra