Színekkel pakoljuk tele a lakást 2018-ban

A Pantone éves előrejelzését a különböző kultúrák ihlették. Menő lesz a harsányság és az eklektika a lakberendezésben.

Alig szoktunk hozzá a gondolathoz, hogy az aktuális trendekhez igazodva be kellene építeni valami lombzöldet a lakásba vagy a ruhatárunkba, máris itt van a Pantone 2018-as színelőrejelzése, ami szerint a harsány rózsaszínen és az aranyon át a Minyonok féle sárgáig szinte minden divatban lesz a lakberendezésben.

A Pantone Color Institute vezetője, Leatrice Eiseman az International Home + Housewares shown beszélt arról, hogy milyen szín- és formatervezései tendenciák várhatóak 2018-ban és az előző évekhez képest nagyon úgy tűnik, hogy mindenki talál majd hozzá közel álló megoldást.

Íme az a nyolc irányzat, ami alapján lakberendezünk a kövezkező években!

Erőteljes, életrevaló színek 

A Resourceful fantázianevű palettát olyan komplementer színek alkotják, mint például a kék és a narancs. Eiseman szerint a meleg és hűvös árnyalatok összeeresztése olyan érdekes színkombinációt eredményez, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Színpárok vegáknak és egészségmániásoknak

A zeller, brokkoli, kelbimbó vagy zöldborsó zöldet az elemzők szerint pirosas, lilás és bordó bogyóárnyalatokkal, illetve Eggshell Blue színekkel kombináljuk majd a jövőben. Ezeket a tónusokat a Verdure nevű palettán keressétek majd.

Bátran nyúlunk a színekhez 2018-ban.
Bátran nyúlunk a színekhez 2018-ban.pantone.com

Játékos, vidám színek

Eiseman szerint az embereknek több szórakozásra és nevetésre lenne szükségük, ezért olyan “hangulatjavító” fiatalos színekkel (Playful paletta) pakolná tele a lakást, mint a világos sárga vagy a limezöld Lime Popsicle árnyalat.

Diszkrét árnyalatok

“A rózsaszín sokkal népszerűbb, mint valaha” – mondja Eiseman, aki szerint a nemcsak csajosnak, de lázadónak is mondott szín olyan finom árnyalatokban jön divatba, mint a bodza bogyós Elderberry és a padlizsános beütésű Hawthorne Rose. Sőt, az sem nagy baj, ha a romantikus színt valami más rózsaszínnel, esetleg pasztellel vagy valami arannyal engedjük össze 2018-ban. A retro hangulatú színeket a Discretion palettán kell majd keresni.

Cukorka színekkel szórjuk tele a lakást.
Cukorka színekkel szórjuk tele a lakást.pantone.com

Ér túlzásokba esni

A színtrend-szakember szerint a jövő évi paletta sok különböző kultúrát ölel fel, ezért semmi meglepő nem lesz abban, ha az olyan meleg, földes árnyalatokat, mint például a Cornsilk sárga rózsaszín tónusokkal ötvözzük 2018-ban. Hasonló bevállalós ötleteket a Far-fetched palettán keressetek!

Bolondítsd meg a fémes árnyalatokat

A fémes az új semleges színpaletta. Az arany, a bronz vagy az ezüst határozottan jól fog mutatni a drámai Holly Berry vörössel vagy kénes sárga árnyalatokkal. Ezeket az Intricacy palettán találod.

Újra divat az eklektika

Eiseman azt mondja, hogy a 21. századi emberek felfogásához és gondolkodásmódjához igazodva az olyan intenzív színek is természetesnek bizonyulnak (Intensity paletta), mint például a fekete és az arany. Az art deco stílust kölcsönző kombináció az elemző szerint kifinomultságot és erőt sugároz és egyáltalán nem lesz tőle karácsonyi hangulat a lakásban.

Emeljük ki a harsány színeket

A TECH-nique palettán olyan színárnyalatok kaptak helyet, amik úgy tűnnek, mintha belülről ragyognának. Ilyen például a fénylő türkiz vagy a lilás árnyalatok, amik jól mennek a fehér illetve az olyan koszos szürkés, világos bézs vagy tojáshéj színekkel, mint például a Frosted Almond.

A Coveted magazin az új Pantone lista alapján készített egy szemléltető, inspirációs videót, melyből nagyjából kiderül, hogy a valóságban hogyan kell elképzelni a meghatározott színpárokat, például a kéket a sárgával, a feketét az arannyal vagy a pirosat a türkizzel. Kattintsatok!

Oszd meg másokkal is!
Mustra