Svájc májusban változtatott az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú ételeket érintő szigorú törvényein, aminek következtében egy héten belül, egész pontosan augusztus 21-től az ország második legnagyobb élelmiszer üzletlánca, a Coop néhány üzletében már kapható is lesz a lárvaburger és a lárvagolyó –írja a The Guardian.
A törvénymódosítás értelmében Európában először engedélyezett lesz az emberi fogyasztásra szánt, tücskök, szöcskék, és közönséges lisztbogarak felhasználásával készült ételek (italok?) forgalmazása. Persze csak akkor, ha a rovarok négy egész generációja átesett a szigorú előírások szabályozta minőségellenőrzéseken. Importálni is lehet persze a rovaralapanyagot, de ebben az esetben is igazolni kell, megfelelő körülmények között nevelkedtek-e a rántani való szöcskenyájak.
A svájci start-up, az Essento egyébként a lisztbogarak lárváiból, azaz „lisztkukacokból” készült termékekkel készül a nyitásra. A lisztkukac alapú „húsgolyó” és burger tápláló, fehérjében gazdag, és ami a legfontosabb, már a jövő héten kapható lesz Genfben, Bernben és Zürichben. Kifejezetten gusztusosak egyébként a lárvagolyók, ráadásul rántott rovarok és receptek is feltűnnek itt-ott az Essento oldalán, ha valakinek nézelődni/főzőcskézni támadt volna kedve.