Svájcban ehetsz lárvaburgert!

A törvények legalábbis augusztus 21-től megengedik a rovarokból készült ételek emberi fogyasztásra szánt forgalmazását, jövő héten meg is nyitják kapuikat az első lisztkukacból készült ételeket kínáló éttermek.

Svájc májusban változtatott az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú ételeket érintő szigorú törvényein, aminek következtében egy héten belül, egész pontosan augusztus 21-től az ország második legnagyobb élelmiszer üzletlánca, a Coop néhány üzletében már kapható is lesz a lárvaburger és a lárvagolyó –írja a The Guardian.

A törvénymódosítás értelmében Európában először engedélyezett lesz az emberi fogyasztásra szánt, tücskök, szöcskék, és közönséges lisztbogarak felhasználásával készült ételek (italok?) forgalmazása. Persze csak akkor, ha a rovarok négy egész generációja átesett a szigorú előírások szabályozta minőségellenőrzéseken. Importálni is lehet persze a rovaralapanyagot, de ebben az esetben is igazolni kell, megfelelő körülmények között nevelkedtek-e a rántani való szöcskenyájak.

shutterstock 656223052
Shutterstock

A svájci start-up, az Essento egyébként a lisztbogarak lárváiból, azaz „lisztkukacokból” készült termékekkel készül a nyitásra. A lisztkukac alapú „húsgolyó” és burger tápláló, fehérjében gazdag, és ami a legfontosabb, már a jövő héten kapható lesz Genfben, Bernben és Zürichben. Kifejezetten gusztusosak egyébként a lárvagolyók, ráadásul rántott rovarok és receptek is feltűnnek itt-ott az Essento oldalán, ha valakinek nézelődni/főzőcskézni támadt volna kedve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek