Ezeket a Dior és Chanel szetteket fogja felvásárolni az elit

Axente Vanessa, Adamik Luca és Szilágyi Csepi idén is nagyot ment. Mutatjuk mit tervezett a Chanel és a Dior!

A férfi divathét után nem sokkal mutatták be Haute Couture kollekcióikat a divatházak Párizsban. A hajtás után megnézhetitek, hogy miben gondolkodott a Chanel, a Dior és Jean Paul Gaultier, valamint megmutatjuk a kedvenc ruhakölteményeinket és a kifutón vonuló magyar modelleket is!

1. Eiffel-tornyot idéző ruhák a Chanelnél

Párizs legnagyobb elismerését, a La Medaille Grand Vermeil de la Ville de Paris-t a francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo adta át a 83 éves német származású Lagerfeldnek. “Ön varázslatosabb, pezsgőbb és szebb hellyé tette Párizst. Ön egy igazi párizsi. Szeretném megköszönni Párizs nevében” – mondta a polgármester a tervezőnek.

A Grand Palaisban felépített mini Eiffel torony körül felvonultatott haute couture ruhák nagyrésze úgy festett, mintha Jacques Henri Lartigue I. világháborús fotói keltek volna életre. A klasszikus kézműves megoldások, tollak és hímzések mellett Lagerfeld nagy hangsúlyt fektetett a kalapokra, a klipszekre, a bokáig érő kabátokra, a térd alatt elvágott estélyikre, valamint kezeslábasokra. Sőt, egyes kritikusoknak Párizs egyik jelképe, az Eiffel-torony ugrott be a ruhák láttán. Valószínűleg nem véletlenül. Emlékeztek, Párizs polgármestere már tavaly leült a helyi luxusmárkákkal tárgyalni arról, hogy segítsenek újra vonzóvá tenni a turistáknak a várost a 2015-ös terrortámadás után.

A nosztalgikusnak mondaható bemutató első sorában olyan kiszőkült tüsifrizurás hírességek kaptak helyet, mint Tilda Swinton, Katy Perry, Kristen Stewart vagy Cara Delevingne. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mit hozna divatba a Chanel!

2. Szürkében járnak a feministák a Dior szerint

Alig két hónappal a Santa Monica-i hegyek között bemutatott nyaralós kollekció után mutatta be második Diornak tervezett haute couture kollekcióját Maria Grazia Chiuri a párizsi Invalidusok házában. A Valentinótól átigazolt tervező javarészt Albert Decaris 1953-as illusztrációiból és Christian Dior szürke korszakából merített ihletet a tervezésnél, bár ezúttal nem Roger Vivier féle körömcipőkkel, hanem férfias lapostalpúakkal mutatták be a luxusruhákat. Az inkább kozmopolitának, mint nemzetközinek mondható darabok közül szerettük a szürke, barna és bordó árnyalatú estélyiket, a vékony barna övvel átfogott darabokat és a hímzett kabátokat. A divatház egyébként idén ünnepli 70. születésnapját, aminek alkalmából kiállítást nyílt a Les Arts Décoratifs-ban, jövő januárig tudjátok megnézni, ha Párizsban jártok!

3. Jönnek a méregdrága sípulcsik és pomponos sapkák

Lassan három éve annak, hogy Jean Paul Gaultier bemutatta utolsó ready-to-wear kollekcióját Párizsban. A 65 éves tervező jól tette, amikor úgy döntött, hogy ezentúl csak az haute couture kollekciókra koncentrál, mivel azóta vagyunk csak igazán nagy rajongói munkásságának. Idei, Rue Saint-Martin-i stúdiójában bemutatott, kissé ironikusra sikerült kollekcióját elnézve retro sípulóverben, túlárazott kötött sapkában, jeti csizmában, pufi mellényben és arcékszerekkel fognak járni a kőgazdagok az év második felében.

Magyar modellek az haute couture héten

Az előző divathetekhez hasonlóan ebben a szezonban is szerződtettek hazai modelleket a divatházak, nagyot ment például a tavalyi év egyik favoritja, Szilágyi Csepi, de felbukkant Axente Vanessa, Adamik Luca, Weber Lucia, Tóth Laura és Birkner Tímea is a luxusmárkák kifutóin.

+1 Kedvencek

“Egy olyan korban élünk, amiben minden látható, így idővel az lett igazán különleges, ami nem az” – fejezte ki nemtetszését az Instagram generáció felé Pierpaolo Picciolo, a Valentino kreatívigazgatója, akivel a kollekciókat elnézve valószínűleg többen is egyetértettek. Nem véletlenül húzták meg vendéglistáikat ebben a szezonban és valószínűleg nem véletlenül adta a “Rejtély” nevet kollekciójának Giorgio Armani sem.

Tehát nagy volt a feszültség a szakmában, ami érthető, hiszen az elmúlt években olyan Instabloggereket és celebeket is meghívtak, akik még a couture fogalmával sincsenek tisztában. Miért is lennének, általában csak egy lájkmágnes Instaposztot hoznak ki egy bemutatóból, hol érdekli őket, hogy egy ruhát több száz varrónő akár több ezer órán át készít kézzel? Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mennyi minden foglalkoztatta a divatházakat a 40-as évek divatján át Wonder Woman vagy Diana hercegnő stílusáig!

Oszd meg másokkal is!
Mustra