Itt az Euróvízió, ideje megismerni Kijevet!

Egy nap nem elég városnézésre, ez tény, de segítünk, hogy Kijevből kihozhasd a maximumot egy hosszú hétvége alatt.

Hamarosan Kijevben rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, ahol Magyarországot Pápai Joci képviseli majd az Origo című dalával. A kijeviek több tízezer turistára számítanak és arra, hogy az esemény miatt az európaiak figyelme az ukrán fővárosra összpontosul és sokan kedvet kapnak hozzá, hogy hosszabb vagy rövidebb időre ellátogassanak hozzájuk. Mi még az Eurovíziós őrület előtt próbáltuk ki, hogy mi fér bele egy napba és arra jutottunk, hogy elég sok minden. Útvonalterv, tippek, trükkök érdekességek következnek. 

Az egy napos városnézést a Siklónál kezdtük, ami a Felsővárost és Podolt köti össze. A Podol felől érkezve érdemes a kocsi leghátsó részében helyet foglalni, hogy legyen idő rendesen megnézni a nagyjából két és fél perces menetidő alatt a kilátást a Dnyeperre és az egész Podol-negyedre.

Szent Mihály-székesegyház 

Az aranykupolás kolostor eredetileg a középkor óta áll itt, a szláv építészet egyik remeke. A freskókkal gazdagon díszített épületbe érdemes benézni, ha van rá idő és lehetőség, bár az egy napos túrába csak nehézkesen fér bele, hogy alaposan körbenézzen az ember. Az eredeti székesegyházat az 1930-as években teljesen lerombolták a Szovjetúnió hatóságai, majd Ukrajna 1991-es függetlenedése után teljesen újjáépítették és 1999 óta újra látogatható. Mindenesetre érdemes megnézni a téren Olga kijevi fejedelemasszony szobrát is, ő volt a Kijevi Rusz fejedelemasszony. Még országa megkeresztelése előtt felvette a kereszténységet, majd ő lett az ortodox egyház első orosz szentje. A fejedelemasszony szobra mellett áll Szent András szobra is, őt már csak azért is érdemes megnézni, mert a helyiek szerint éppen egy taxit int le. 

Desyatynna utca

Az utcán végighaladva is találhatsz turistalátványosságokat, sőt le is tudhatod az elkövetkezendő évekre a szoborfogdosást. Az egész legendás-mítoszos dolog az Orr emlékművel kezdődik, mert a pletykák szerint itt jutott eszébe Gogolnak, hogy megírja híres novelláját, mikor megfázott, mert sokat sétált Kijev utcáin. A másik mendemonda szerint meg kell érinteni, és akkor rendben lesz az ember egészsége. A Szent András-templom felé haladva a Svirid Petrovich Golokhvastov és Pronya Prokopivna Sirko szobra mellett is elhaladtok majd, aminek alapja egy klasszikusnak számító ukrán műsor két főszereplője és egyben újabb titkos, vagy turistacsalogató legendák is kötődnek hozzá. Aki megsimogatja a nő kezén a gyűrűt, az hamarosan házasodni fog, aki pedig a férfi hátán álldogáló szarvasbogarat simogatja fényesre, annak meg szerencséje lesz.

És ha már szerelem, akkor érdemes megnézni az örök szerelem szobrát is, hiszen Luigi Pedutto és Mokryna Yurzuk már valós szereplők. Ausztriában találkoztak egy koncentrációs táborban, ahol a nő gyakran vitt ételt a férfinak, aki viszonzásképpen ruhát vagy kalapot varrt neki. Mikor 1945-ben felszabadították a tábort, a szerelmeseket szétválasztották és esélyük sem volt a közös életre. Később mindketten megházasodtak, de sosem felejtették el egymást és a szerelmüket, mígnem 2004-ben egy TV műsorban újra találkoztak, majd később szobrot is emeltek az idős, de szemmel láthatóan hihetetlenül boldog párnak.

Szent András-templom

Kijev egyik legnagyobb becsben tartott műemléki épülete, melyet az 1700-as évek közepén építettek és a legnagyobb barokk stílusú templom az ukrán fővárosban. Mivel a templom egy hegyen áll, a legnagyobb probléma az, hogyan tudják megőrizni az utókornak a süllyedésnek indult műemléket. 

Kilátás a hegyoldalról

A templomtól tovább sétálva a Történelmi Múzeum előtt haladsz el, ha van időd érdemes benézni, bár akkor az egy napod jelentős részét itt fogod tölteni. Ha kevesebb idő áll rendelkezésre és szép az idő, akkor a kilátásban gyönyörködj a hegyről, hiszen gyakorlatilag egész Kijevre ráláthatsz. 

Landscape Alley

A hegyről lefelé sétálva ne hagyd ki a Landscape Alley nevű ösvényt, ami gyakorlatilag olyan, mintha egy elvarázsolt kastélyba keveredtél volna szabadtéren. Ideális helyszín új profilképek elkészítéséhez és egy kis pihenéshez ha elfáradtál az eddigi sétában. A mesevilágba érve macskák, zebrák és nyulak elevenednek meg mozaikból és az Alíz Csodaországban csúzdaparkról se feledkezzünk meg. 

Kijevben jàrunk, ma innen jelentkezünk sztorikkal az Instagramon.

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

Sofiyska Tér

Miközben a sétád során a Sofiyska tér felé haladsz, ne felejts el felnézni a Bolshaya Jytomirskaia 8а előtt, hogy láss egy újabb rejtett kijevi látványosságot, a vízköpőt. Hogy hogyan került oda egy kínai sárkány formájú vízköpő? Erről sok legenda kering, de abban mindenki egyetért, hogy valószínűleg felülről vigyázza a várost a sárkány, ami az egyik történet szerint Franciaországból érkezett, ahol a Szajnán hajókat borogatott fel, de Kijevben lecsillapodott és néha már mosolyog is. 

A téren áll a Szent Szófia-székesegyház, ami az egész Kijevi Rusz legnagyobb és legpompásabb temploma volt, ezzel pedig az ukrán főváros egyik legértékesebb látnivalója. Hosszú ideig itt iktatták be a nagyfejedelmeket és a temetkezési helyük is ez volt. 

Süni szobor

A Süni a Ködben című animációs filmre talán emlékeznek néhányan, az ukránok viszont annyira imádják, hogy a Szent Szófia-székesegyháztól nem messze szobrot is emeltek neki. A süni a mesében a lóra gondol, amit a ködben látott, ezért a kijevi süni szobrot úgy emelték, hogy az egy lovas szoborra nézzen. Pontosan arra, amit a helyiek nem igazán szeretnek, mert kisebb arányossági problémák miatt a ló úgy néz ki, mint egy szamár. 

Aranykapu

A sünitől alig pár lépésnyire már el is érkeztél az Aranykapuhoz, ami egykoron a város bejárataként szolgált. A várost ugyanis földsánccal vették körbe, aminek három bejárata volt, ez volt a legmasszívabb és legdíszesebb. A bástyakapu szélessége eredetileg 7,5, magassága pedig 8 méter körüli lehetett. A súlyos tölgyfából ácsolt kapuszárnyakat aranyozott rézlapokkal borították.

Khreschatyk út

Bár Kijev főutcájaként tartják számon, mégis csak 1,2 km hosszú, ám annál monumentálisabb útszakasz, ahol hatalmas épületekben lehet gyönyörködni mindkét oldalon és több közigazgatási intézmény is itt található. 

Majdan tér

A főutca végén pedig ott a Maydan Tér, Kijev Függetlenségi Tere, ahol azonnal eszünkbe jutnak  a 2014 februári események, amikor is a tér véres összecsapások csataterévé vált, ahol több mint 80 tüntető és 10 rendőr vesztette életét. A tér természetesen azóta már teljesen más arcát mutatja, de ha az ember végigkövette az alig három évvel ezelőtti eseményeket, biztosan felrémlik majd néhány ikonikus fotó a közelmúlt forradalmáról.

Pechersk Lavra Barlangkolostor

Tömegközlekedéssel lehet eljutni a térről a Pecserszka Lavra Barlangkolostorhoz, ami a Kijevi Rusz idejében az ortodox egyház egyik központja volt, valamint az ukrán ortodox egyház fejének is a székhelye. A szerzetesek barlangokban imádkoztak és éltek és a temetkezés is ide történt, ugyanis a barlangok klímája lehetővé tette a természetes mumifikálódást, a szerzetesek teste gyakorlatilag tökéletes állapotban maradt fenn. 

Mikrominiatűr múzeum

Nem állítjuk, hogy ez Kijev legfajsúlyosabb múzeuma, de hogy a legszürreálisabb, az egészen biztos. Mikola Szergijovics Szjadrisztij nem ebben a világban él és alkot, hanem egy mikroszkópikusban. Van, akinek gondot okoz már az is, hogy elolvassa a vásárlási tájékoztató apróbetűs részét vagy éppen befűzzön egy cérnát. Syadristy azonban nemhogy cérnát nem fűz a tő fokába, hanem beleapplikál egy egész tevekaravánt. De ott a szabad szemmel láthatatlan rózsa, amit egy hajszál ölel körbe. A kiállításon mikroszkópokon keresztül láthatóak a tárgyak és joggal merül felül a látogatóban a kérdés minden egyes darab után, hogy ezt mégis hogyan csinálta a művész és egyáltalán minek. Na meg, hogy mi van ha poros lesz és egy porszem eltakarja az egész alkotást. 

Tipp: ha érdekelnek a mikrocsodák, nem kell Kijevig utaznod, elég Szentendréig, ahol hasonló kiállítás vár!

Arsenal metrómegálló

A túra végén pedig vedd az irányt az Arsenal metrómegálló felé, ez ugyanis a világ legmélyebben fekvő metrómegállója a maga 105,5 méterével. 5 percig mozgólépcsőzhetsz a peronokig, hogy aztán megcsodálhasd a budapesti klasszikus kék metrókocsikkal megegyező szerelvényeket. Természetesen ehhez is kapcsolódik legenda, miszerint a miniszterek és a parlament ide építtetett magának titkos földalatti bunkert. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra