Nem mindig műszőr van az olcsó pomponos sapkákon

Nemcsak a kifutóban lévő normcore trendekben járunk az élen, de a kínai butikok és a fast fashion boltok kínálatának köszönhetően már tavaly óta hordunk pomponos sapkát, ami a Dailymail.co.uk szerint a szezon egyik legmenőbb kiegészítőjének számít és olyan hírességek is hordják, mint Liz Hurley, Jennifer Lopez, Coleen Rooney vagy Tamara Ecclestone. A különbség csupán annyi, hogy ők nem a kamuszőrmés változatra csapnak le, hanem a többszáz fontos dizájnerszőrmékre vadásznak. Legalábbis eddig ebben a hitben éltünk: de valójában az olcsó verziókra is kerülhet eredeti szőrme!

A dupla pompon is menő.
A dupla pompon is menő.Fotó: Edward Berthelot / Getty Images Hungary

A pompon-mánia egyébként már jó ideje divatban van, az elmúlt időszakban nagyot ment a pomponos szandál és ruha is, de még a székeket is pomponnal próbáltuk feldobni 2016-ban. A trend valószínűleg akkor pörgött be jobban az utcai divatba, amikor a Fendi tervezője, Karl Lagerfeld mit sem törődve a divatvilág szőrmebojkottjával, piacra dobta saját magát kulcstartó formájában, a kiegészítőt pedig olyan cikinek tartott, de drága anyagokból készítette el, mint az ezüstróka, a fekete nerc és a kecskeszőr. A kulcstartót 1240 euróra, 390 ezer forintra árazták be, de még így is 6000 fős várólista volt rá a 2015-ös évben.

A brit celebnő, Tamara Ecclestone és lánya is szőrmés sapkában pózol.
A brit celebnő, Tamara Ecclestone és lánya is szőrmés sapkában pózol.Fotó: Neil Mockford/Alex Huckle / Getty Images Hungary

“Könnyű azt mondani, hogy ne használjunk szőrmét, de ez egy iparág. Ki fogja fizetni azokat a munkanélkülieket, akiket elbocsátanak a szőrmegyárakból?” – védekezett akkor Lagerfeld, akinek véleményébe nem sokan kötöttek bele, mivel a szőrmeipar mégiscsak 43 milliárd fontos üzlet és csak az elmúlt évben több mint 500 divatház építette be kollekciójába a szőrmét.

Jennifer Lopez sem akkora állatvédő.
Jennifer Lopez sem akkora állatvédő.Fotó: Ignat/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

“Az iparág már túllendült a nagyibundán. A tervezők olyan dolgokat csinálnak szőrméből, amit bármilyen más anyagból megtehetnének. A fiatalabb generáció más prioritásokkal rendelkezik. Látják, hogy ez többe kerül és ez befolyásolja a hozzáállásukat” – mondja Mark Oaten, az International Fur Federation vezérigazgatója. És valóban, az olyan A-listás sztárok is a kitartanak a valódi szőrme mellett, mint Lady Gaga, Rihanna, Rita Ora vagy Kim Kardashian, aki még kislányát, North Westet is egy 2000 fontot érő (kb. 697 ezer forint) ezüstróka bundában mutogatta a New York-i divathéten.

A legaggasztóbb és meglepőbb talán inkább az, hogy még az olcsó, párezer forintos pomponos sapkákon is esetenként igazi szőrmebojt díszeleg. “Feltételeztem, hogy nem valódi szőrből készült, mivel olyan olcsó volt. Csinosnak találtam és még csak meg sem fordult a fejemben, hogy igazi szőrt veszek, mivel sosem tennék ilyet” – mondja a PR-osként dolgozó Roz Hughes, aki egy egyszerű teszt elvégzése után jött rá, hogy mi került a címke szerint Kínában gyártott kiegészítőre. Ha sisteregve ég, akkor igazi szőr, ha pedig műanyag szaga van és elolvad, akkor hamis.

“Égett haj szaga volt, ahogy égett. Fogalmam sincs, hogy milyen állat lehetett, de tudom, hogy milyen sok állat él rossz körülmények között a kínai szőrmefarmokon. Tudatosan sosem támogattam ezt az ipart, mivel kegyetlennek tartom” – mondja Roz, aki nem tartja magát aktivistának, egyszerűen csak nem akar olyan dolgot viselni, ami olyan állattól származik, akit megkínoztak és mocsokban tartottak. Az online boltokban például már 15-7 font (kb. 5200-2400 forint) között lehet kapni mosómedve prémből készült pomponos sapkákat, míg a Topshopban 15 fontot kérnek egy műszőrme változatért. Ha teheti inkább válassza utóbbit, ha pedig kifejezetten irtózik a valódi szőrtől, akkor mindig jól nézze meg, hogy az olcsó sapka bojtja miből készült!