Kelet-európai tervezők uralhatják a divatvilágot 2017-ben

A Vogue számolt be nemrég arról, hogy mekkora hatással volt a kelet-európai divatszakma a 2016-os évre és köszönhetően a Vetemenst, valamint a Gosha Rubchinskiy körüli kultusznak, Grúzia is reflektorfénybe került. A lap szerint hála a különféle kulturális és politikai tényezőknek az izgalmas régió idén is uralni fogja a trendeket. A hajtás után mutatjuk, hogy miért is olyan menő a kelet-európai blokk!

#VETEMENTSxCHAMPION EXCLUSIVE HOODIE @matchesfashion @rigeldavis

Una foto publicada por VETEMENTS (@vetements_official) el

Két szó: Donald Trump

A Vogue.com szerint könnyen elképzelhető, hogy az egyre furcsább körülmények között megválasztott republikánus elnök arcával díszített pólók lepik el Moszkvát, mivel az Obama kormány alatt is lehetett anti-Obama és anti-Amerika témájú ajándéktárgyakat venni. De az sem kizárt, hogy Trump arca az ismertebb divatházak termékein is feltűnik majd, vagy éppen az amerikai luxusmárkák bojkottját élvező Melania Trumpnak lesz az új kedvence a régióban található divatszakma.

GOSHA RUBCHINSKIY SPRING/SUMMER 2017 #gosharubchinskiy

Una foto publicada por ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinsky_fan) el

Menő a nemzeti büszkeség

Az Oroszországgal konfliktusban álló országok, mint Grúzia vagy Ukrajna, az öltözködésükkel is előszeretettel fejezik ki nemzeti hovatartozásukat és büszkeségüket. Míg 2016-ban az ukrán népviseleti motívumok voltak divatban, addig idén az olyan feltörekvő tervezők gondolták újra és építettek be kollekcióikba országuk motívumait, mint a kijevi Ksenia Schnaider vagy Anton Belinksiy, míg a grúz Situationist márka odáig ment, hogy a grúz zászlót is felvonultatta a kifutón.

@splendor_magazine Photo @grigordevejiev #situationist #tbilisi #georgia @mbfw

Una foto publicada por SITUATIONIST (@situationist_official) el

Egyre erősebb a grúz divat

Valószínűleg a Vetements volt a katalizátora, de Grúzia felkerült a divatvilág palettájára és bebizonyította, hogy milyen figyelemreméltó kreatív iparral rendelkezik. Az elmúlt hónapokban olyan feltörekvő márkák debütáltak kollekcióikkal, mint George Keburia, Nicolas Grigorian, Tamuna Ingorokva vagy az LTFR, de nemzetközi divatvilág odáig van a cirill betűs ruhadarabokért is. A Bessarion grúz kifejezéseket nyomott pólóira, Alksandre Akhalkatsishvili a Matériallal karöltve dobta piacra cirill betűs fülbevalóit, míg az LTFR a kezeslábasokra nyomta rá az űrhajós szó grúz megfelelőjét.

#sikvaruli

Una foto publicada por *Bessarion* (@b.e.s.s.a.r.i.o.n) el

Cirill betűkért rajong a celebgyerek és az Urban Outfitters is

Nemcsak Gosha Rubchinskiy vagy Julia Yefimtchuk használja az egzotikussá vált betűket, hanem a nyugati márka, a Heron Preston is, aki szerint túl unalmas lett volna a “style” szót rányomni a garbó nyakára, inkább annak orosz megfelelőjét, a “Стиль-t” használta helyette. Preston húzásának sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még North West is ilyen felsőrészben ment el síelni önimádó szüleivel 2016-ban. Az Urban Outfitters is szemfüles volt és a közelmúltban előrukkolt egy piros pulóverrel, melyen az “Egyenlő jogok” kifejezés orosz megfelelője olvasható, így a Gosha fanatikus tizenéves plázarajongók már 32 fontért, 11.190 forintért részesei lehetnek az élménynek.

North West 1/1 Custom

Una foto publicada por HPC TRADING CO (@heronpreston) el

A szláv tervezők is reflektorfényben vannak

A Kelet-európai régió szláv térségeinek feltörekvő kreatívosai is a figyelem középpontjában kerültek a közelmúltban, ilyen például a lengyel MISBHV, aki a szupermenő Milk Studiosban mutathatta be 90-es éveket idéző 2017-es tavaszi-nyári kollekcióját a divathéten.

"Object Of Desire" SS17 presentation at New York Fashion Week

Una foto publicada por M I S B H V (@misbhv) el

Fellendülőben van a zenei élet

A szakemberek szerint a zenei élet is pezseg a poszt-szovjet régióban, aminek különösen jól áll, hogy divatba jött a 90-es évek stílusa. A közelinek tűnő évtizedet feldolgozta az ukrán underground énekes, Luna, míg az orosz rapper, Face a fiatal tervező előtt tisztelgett "Gosha Rubchinskiy" című dalával, amit már több mint 1,5 millióan néztek meg a YouTube-on. A retro életérzést nem érezte cikinek az indie művész, Tatarka sem, akinek "Altyn” című videoklipjében Gosha Rubshinskiy és Vetemenst cuccokban nyomják a táncosok.

Una foto publicada por Saymon Sima (@saymonsima) el

A celebek is bírják a luxusított balkáni stílust

2016-ban a rapper, A$AP Rocky viselt Rubchinskiy által tervezett szerelést a színpadon, de Rihanna is lépett már fel Vetements-ban a tavalyi évben. Legutóbb pedig Kim Kardashiant kapták lencsevégre egy kommunista témájú, sarló és kalapács nyomatos Vetements x SV Moscow darabban Los Angelesben, a Diótörők előadásán. Idén várhatóan még több hírességek fogja követni a példájukat.

A jelenség a modellszakmára is hatással van

A Vetements és Gosha Rubchinskiy is előszeretettel szerződtet le olyan nem átlagos modelleket, akik úgy festenek, mintha Gopnikok (oroszul ez a külvárosban lézengő huligán) lennének. Ilyen “anti-modellekkel” foglalkozik például a moszkvai Lumpen és a kijevi Cat-b modellügynökség is, akik akár hazánkban is felfedezhetnek maguknak egy-két karakteres arcot a jövőben.

Darja

Una foto publicada por Cat-b (@catb_agency) el

Oszd meg másokkal is!
Mustra