Jóval több a cukor a Nutellában, mint gondolnánk

Ugye mindenki emlékszik arra a képre, ami futótűzként söpört végig a neten, és azt mutatta be, hogy a Nutella fele valójában cukor, a többi meg kakaó, pálmaolaj és tejpor, egy pici mogyoróval?

3C3B272F00000578-4131264-image-a-3 1484732871669
Fotó: Reddit / Facebook 

A kép a napokban megint keringeni kezdett a közösségi médiában, mert a Nutellát gyártó Ferrero egy héttel ezelőtt hivatalos közleményben állt ki a rákkeltőnek kikiáltott pálmaolaj mellett. A pálmaolaj régóta a környezetvédők mumusa (az olajpálmák ipari méreteket öltő telepítése miatt ugyanis esőerdők pusztulnak el), viszont egy 44 milliárd dolláros, globális üzlet, amit jelenleg egyetlen világcég sem akar megszüntetni. A Daily Mail szerint csak a Ferrerónak 8-22 milliós többletköltséget jelentene, ha pálmaolaj helyett mondjuk napraforgóolaja használnának a Nutella előállításához. Persze a cég azt állítja, hogy csak ellenőrzött forrásból vesz pálmaolajat.

A brit bulvárlap cikke ráadásul arra is rámutat, hogy a Reddit mémjében valójában kevesebb cukor szerepel, mint amennyi valójában megtalálható egy üveg Nutellában!

93221521
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A Ferrero termékinformációjában az áll, egy szelet kenyérre egy evőkanálnyi krémet kell kenni, és egy evőkanálnyi, azaz 15 grammnyi Nutellában 8,5 gramm cukor van. Ez azt jelenti, hogy a 400 grammos kiszerelésben 227,2 grammnyi cukor van. Már pedig ez több, mint a Nutella-mém üvegében látható cukor, ami az ottani Nutella felét sem teszi ki.

Blogmustra