Herbatea útmutató: nullkalóriás csodaitalok

Egyre nagyobb divatja van a gyógynövényes, vagy kevésbé riasztó nevén: herbateáknak. Nem csak azért isszuk őket egyre többen, mert betegek vagyunk, hanem azért is, mert remek kalória- koffeinmentes folyadékbeviteli lehetőséget jelentenek, és ha ügyesen választunk, nagyon finomak is.

Nem kell rögtön elmenni füvesasszonynak, egyre több hiper-szuper árul már fiteres herbatea-keverékeket, ha átnézzük az összetevőket, némi kísérletezés után már tudni fogjuk, miket szoktunk szeretni. 

Persze természetes gyógymódnak is lehet tekinteni a különféle gyógyteákat, amiket már nem csak a gyógyszertárból felkapva tudunk beszerezni. Ha így teszünk, nem árt ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a szervezetünkre. 

Figyelem: a gyógynövény csak időnként helyettesíti az orvost!

Szeretnénk megkérni minden olvasót, hogy a gyógynövényeket, gyógynövény teákat ne az orvostudomány helyett, hanem azok mellett alkalmazza. Egy kis köhögés, egy hétköznapi nátha esetén nyilván nem kell rögtön kórházba rohanni, de ha súlyosbodnak a tünetek, a betegség nem javul, mindig kérje orvos segítségét!

Ha csak élvezetből issza, ezek a kombinációk nagyon finomak együtt:

  • menta+verbéna
  • hársfa+citromfű+kamilla
  • menta+hársfa+citromfű
  • echinacea+menta+bodzavirág
  • citromfű+menta+bodza+csalán
  • valeriána+hársfa+kamilla+citromfű (ettől még aludni is jobban lehet)

Citromfű tea - gyomorpanaszok és álmatlanság ellen

Növény: Melissa officinalis

Álmatlanság esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, és megfázásnál is segít a citromfű. A gyógyászatban enyhe nyugtatónak alkalmazzák. Kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze. 

shutterstock 130216214

A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású, ezenkívül reuma elleni bedörzsölőszerekben is szerepel. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták. 

Kamillatea  - idegesség ellen

Növény: Matricaria chamomilla

A kamilla az egyik legismertebb, és leggyakrabban használt gyógynövény. Bár az internet szerint szinte mindenre jó, ez persze nem igaz, de lássuk, mi az, amire kutatások által igazoltan is hatékony.

Idegesség: a kutatások szerint 8 héten át napi legalább 220 milligramm kamilla fogyasztása csökkenti a stresszt és az idegességet. Hatásos hasmenés és szélgörcsök ellen, utóbbi esetben érdemes citromfűvel és édeskömény magjával kombinálva használni - akár kisbabáknál is. Rendszeres fogyasztása émelygés ellen is hatásos lehet, más gyógynövényekkel kombinálva csökkentheti a gyomorégés, reflux tüneteit is.

Szájban lévő aftákat is kezelhetünk kamillateás öblögetéssel.

Ha megfáztunk, és lázunk van, nem árt, ha a folyadékveszteséget nem tiszta vízzel, hanem kamillateával pótoljuk. A láz miatti verejtékezés testünk természetes védekező funkciója a túlmelegedés ellen, de mivel ezáltal csökken szervezetünkben a folyadék mennyisége, csökkenni fog a verejtékezés is, ami a láz újbóli emelkedését idézi elő. Ezért elengedhetetlenül fontos a folyadékpótlás, és erre nagyszerű megoldás az izzasztó és immunerősítő hatású kamillatea.

Hársfatea - nátha ellen

Növény: Tilia cordata és Tilia platyphyllos

Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea segítségével leküzdhetünk. A hársfateát a legtöbben a téli megfázások alkalmával fogyasztják, de nátha, megfázás, orrdugulás esetén is kiváló teaválasztás, hiszen gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatással rendelkezik. Emellett pozitívan hat az emésztésre, erősíti a gyomrot, és enyhíti a gyomoridegességet is.

Valeriána (macsakgyökér) tea - álmatlanság ellen

Növény: Valeriana

A valeriána, avagy közönségesebb nevén macskagyökér az egyik olyan gyógynövény, amelynek hatásosságát a legtöbb kutatás támasztja alá, ráadásul kifejezetten kellemes íze is van. 

Álmatlanság ellen hatásos, illetve alkalmazzák altató megvonási tüneteinek enyhítésére is. Ahhoz, hogy valóban nyugodtabban aludjunk, a kutatások szerint érdemes naponta fogyasztani, a hatás jelentkezése akár négy hetet is igényelhet.

shutterstock 142371250 (1)

Gyengébb bizonyítékok támasztják alá, de sokan igazoltnak látják, hogy a stressz tüneteit is csökkenti, és alkalmas emésztési problémák rendezésére is.

Echinacea (bíbor kasvirág) tea - fertőzések, gyulladások ellen

Növény: Echinacea purpurea, de több más kasvirág alfajt is használ a gyógyászat

Önmagában meglehetősen erős - bár nem aktívan kellemetlen - ízű, minél tovább hagyjuk ázni, annál inkább. Gyakran párosítják például bodzavirág- és mentateával, hogy könnyebben csússzon.

A kasvirágot az indiánok kezdték gyógyításra használni, tőlük tanulták meg a telepesek, és gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló hatása miatt egészen az antibiotikumok felfedezéséig az egyik legfontosabb gyógynövény volt. A rezisztens baktériumtörzsek megjelenésével a figyelem most újra ráterelődött, mivel egyes baktériumok ellen jól működő szer.

shutterstock 220076434

Náthára, megfázásra felső légúti betegségekre érdemes a leginkább használni, sokan már az első tünetek megjelenésekor elkezdik inni a teát, hogy megússzák a betegség rosszabbodását. Az orvosi bizonyítékok kissé vegyesek, de jelenleg úgy tűnik, hogy a legjobb hatásfokkal a nátha megelőzésére alkalmas, rendszeres fogyasztása valamivel csökkenti annak az esélyét, hogy megbetegszünk ilyesmi kórban.

Kakukkfűtea - nagyágyú köhögés ellen

Növény: Thymus vulgaris

Az eddigiekkel ellentétben a kakukkfűteának sajnos egyáltalán nincs jó íze, és akkor még elég finoman fogalmaztunk. Viszont bizonyítottan hatásos köhögés ellen, nyákoldásra. Közönséges nátha, felső légúti betegségek és hörghurut ellen lehet vele próbálkozni.

shutterstock 194117150

Kevésbé meggyőző bizonyítékok támasztják alá, de a népi hiedelem szerint hatásos még ingerültség és görcsök ellen, szélhajtóként is használható, és fertőtlenítő hatása van - ez utóbbi miatt kerül gyakran a növény illóolaja szájvizekbe.

Mentatea - bélbajok ellen

Növény: Mentha Piperita

A borsmenta teaként és olajként használatos leginkább a gyógyításban. Legerősebb bizonyítékok a bélrendszerre, azon belül is az irritábilis bél szindrómára gyakorolt pozitív hatásait támasztják alá. 

menta
Kham Tran / creative commons

Emellett a népi gyógyászatban úgy tartják, segíti az emésztést, csökkenti a hányingert és a hányást, csökkentheti a lázat, és segíti az immunrendszer működését.

Terhesen fogyasztása nem javasolt! 

Csalántea - vízhajtónak

Növény:  Urtica dioica

Elég jellegzetes ízű tea, ami önmagában megosztó (én például nem annyira szeretem), de keverékekben jól működik.

Kiemelten hasznos köszvényes ízületi bántalmak esetében, orvosi kutatások is igazolták, hogy a csalán - akár szájon át szedve is - képes csökkenteni a fájdalmat, és a szükséges gyógyszermennyiséget. 

csalan kosarban

A csalánt a népi bölcsesség a test tisztítójaként tartotta számon, ami nem véletlen, mivel vízhajtó hatása van. Ezért szokták javasolni a csalánteát például vesehomok megléte esetén is.

Fontos viszont, hogy szívbetegségek okozta vízvisszatartás esetén kifejezetten ellenjavallt, és terhes nőknek sem ajánlott a fogyasztása!

Verbéna (vasfű) tea - mert mentával együtt zseniálisan finom

Növény: Verbena officinalis

A verbéna teája nagyon finom, és remek párost alkot például a mentával, érdemes kipróbálni, de jól keverhető a legtöbb felsorolt gyógynövénnyel.

A népi gyógyászatban a verbénateát (és -likőrt) fertőzések és lázas betegségek kezelésére használták, először Ausztriában alkalmazták, ám később más kontinenseken is átvették a kezelést, és meghonosították az eredetileg európai gyógynövényt.

20140610Verbena officinalis
AnRo0002 / creative commons

Emellett számos jó tulajdonságot feltételeztek róla, például azt is, hogy sikerrel gyógyítja a hisztériát, vagy a vérszegénységet, sajnos ezeket eddig nem sikerült meggyőzően bizonyítani. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra