Nemcsak azért jön jól pár gyors keksz, mert péntek van, hanem mert ha kész vagyunk sok keksszel advent idején, akkor mindjárt el is rejthetünk belőle karácsonyra, hogy bővítsük a kínálatot, és megkönnyítsük az ünnepek előtti pár nap őrült készülődését.
Piszke
Ezt a kekszet még gyúrni se kell, sőt szaggatni se, körülbelül 5 perc munkával már tolhatjuk be a sütőbe, majd alig negyedóra múlva már vághatjuk is a csini rombuszokat, csak egy kevés citromos máz kell még a tetejére.
Hozzávalók: (40-50 darabhoz,mérettől függően)
20 dkg vaj
25 dkg liszt
10 dkg cukor
áfonyadzsem (vagy más, jó minőségű dzsem)
3 ek. porcukor
kevés citromlé
- A cukrot, lisztet és a vajat morzsásra dolgozzuk kézzel vagy mixerrel.
- Négy, körülbelül 20-25 centi hosszú rúddá gyúrjuk össze a tésztát - elég, ha épp összeáll - és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a rudakat, egymástól távolabb,
- A rudak közepébe ujjnyi széles árkot nyomkodunk, ebbe kanalazzuk a dzsemet.
- 165 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük - a tészta szélesebb csíkká terül szét.
- Az ekkor még puha tésztát a tepsin hűtjük ki, a citromlével tejfölsűrűségűvé kevert porcukorral csíkozzuk, ferdén szeleteljük.
Piszke