Ezért nem veszik észre a pasik a sminket

Létezik egy sztereotípia, miszerint hiába töltünk hosszú perceket sminkeléssel a tükör előtt, a férfiak ebből semmit sem vesznek észre. Vannak persze kivételek, de ők leginkább csak azokra a szakemberekre korlátozódnak, akiknek ez a szakmájuk, vagyis profi smink- vagy maszkmesterek. Léteznek olyanok is a férfiak között, akik azt hiszik, a csodának köszönhető, hogy a nap 24 órájában tündökletesen nézünk ki, mások pedig azt gondolják, a természetes szépség szó szerint azt jelenti, hogy semmit, de semmit nem sminkelünk.

Biztos önnel is előfordult már, hogy kedves férfiismerőse megjegyezte, milyen fantasztikusan néz ki anélkül, hogy bármit is tenne ennek érdekében. Ön valószínűleg simára vasalt hajzuhataga alól pislogott erre az új spiráljával kipenderített szempilláival.

shutterstock 400299253

Mi is áll a különös jelenség mögött?

Nos, néhány makeup blogger szerint a férfiak kevésbé tudnak a színekre ráhangolódni, mint a nők. Az egyik nő parázs vitát indított, amikor jelentős mennyiségű sminkben posztolt magáról egy képet azzal a szöveggel, hogy „Intenzív mennyiségű smink, ami egy óra alatt került fel az arcomra. Így nézek ki, amikor a barátom azt gondolja, nem vagyok kisminkelve”.

Más felhasználók gyors elméleteket gyártottak a miértekről. A legelfogadhatóbb magyarázatnak az tűnt, hogy a férfiak másként érzékelik a színeket, mint a nők. Egyikük a National Geographicot idézte, mely egészen a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódig nyúlt vissza magyarázatért: eszerint a férfiak az evolúció során arra specializálódtak, hogy messziről vegyenek észre nagy objektumokat, állatokat, míg a nők a gyűjtögetés során a részletekre kihegyezett figyelmet fejlesztették ki, hogy észrevegyék az apró gyümölcsöket is.

Érdekes elmélet. Mindenesetre abban megegyezhetünk, hogy aki használ sminket, az máson is észreveszi, aki pedig nem, annak a legtrendibb, legfeltűnőbb makeupot is elkerüli a figyelme.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek