Tudta, hogy a tüllel megbolondított ikeás zacskóként is lehet divatos?

Ahogy az elmúlt évben, idén is a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe záró eseményeként hirdették ki a Design Terminál Gombold újra! pályázatának győzteseit. A verseny 2014-ben regionális megmérettetéssé nőtte ki magát, most Magyarországon kívül Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Horvátországból és Szerbiából is fogadtak jelentkezéseket, de a döntősök között ezúttal nem három, hanem két díjat osztottak ki, egyikért a hazai, a másikért pedig külföldi pályázók izgulhattak.

A koncepció

Ahogyan az lenni szokott, ismét volt központi téma, de most nem a magyar vagy a környező országok kultúrája volt a fő csapásirány, hanem a környezetvédelem, pontosabban  különböző formáinak és innovatív megoldásainak beépítése a tervezési és gyártási folyamatokba. "Az öko-divat egy olyan összetett koncepció, amely minden terméket magába foglal, melynek előállítása során nemcsak a gyártáshoz szükséges, hanem az életciklus egészére vonatkozó tényezők, környezeti szempontok kerülnek előtérbe" - áll a hivatalos közleményben.  

Szép gondolat, nem? Az etikus- és ökodivat persze nem túl forradalmi elképzelés, régóta foglalkoztatja ez a tervezők fantáziáját, és kommunikációs stratégiának sem utolsó, de bőven van még hova fejlődni, és egyáltalán nem baj, ha a fiatal tervezők még azelőtt megismerkednek, esetleg magukávé teszik ezt az irányt, mielőtt saját márkát indítanának vagy még karrierjük elején vannak. És nem, nem kell attól félni, hogy a környezettudatos divat egyenlő a batikolt vagy kenderből készült ruhadarabokkal és gyékénysarukkal, bár a Gombold újra! döntőjén azért ez a vonal is képviseltette magát. 

A győztesek

Több tervezőnek is drukkoltunk, nagy kedvenc volt például az L&V kollekciója az Ikeás és egyéb zacskókkal (jó, hasonlót láttunk már korábban is), de végül a nemzetközi díjat Sonja Jocic, a hazait pedig Vetlényi Alma vitte haza. 

"A kollekcióm azért kapta a 0% nevet, mert olyan ruhadarabokat szerettem volna tervezni, melyek gyártása során nem keletkezik hulladék. A környezettudatosság mindig fontos volt számomra, és ehhez a kollekcióhoz sikerült egy olyan módszert kifejlesztenem, amit később is tudok majd hasznosítani" - nyilatkozta Sonja Jocic, akinek persze nem ez az első kollekciója, tanulmányait Szerbiában kezdte el, majd Svédországban folytatta, ez után pedig visszatért szülővárosába, Belgrádba. 

"A cél, hogy egy olyan márkát hozzak létre, amivel meg tudom változtatni az emberek nézőpontját, gondolkodásmódját a divattal kapcsolatban, rá akarom vezetni őket arra, hogy nem kell minden olyan gyorsan kidobni, hogy a ruhadarabokat is újra lehet hasznosítani. Most már sokkal nyitottabb erre a társadalom, mint 10-20 évvel ezelőtt, de ez egy hosszú folyamat" - tette hozzá a fiatal tervezőnő, aki stílusáról annyit árult el, hogy imádja a geometrikus formákat és szeret kísérletezni. 

Vetlényi Alma, a MOME textiltervező hallgatója már tavaly is indult a pályázaton, de akkor még teljesen más volt a koncepció. "Amikor megláttam az aktuális kiírást, beleástam magam a témába, és rájöttem, hogy mennyire fontos is ez. Szeretném, hosszú távon is alkalmazni a most megismert technikákat. Korábban az haute couture vonalon mozogtam, amit továbbra is nagyon szeretek" - nyilatkozta a tervező, aki az ekletikus szóval jellemezte a stílusát, így biztosan nem jelent majd számára problémát összekapcsolni a két világot.

A díjnyertes ECOlecctionnek négy sarkköve van - tudtuk meg. "A zero waste jegyében úgy terveztem meg a kollekcióm, hogy ne keletkezzen szabászati hulladék. A ruhákhoz természetes alapanyagokat használtam, amelyek gond nélkül lebomlanak, az újrahasznosítás pedig a kávés zsákokból készült táskákon keresztül jelenik meg. Emellett a slow fashionre is szeretném felhívni a figyelmet, vagyis arra, hogy nem kell mindent kidobálni, és próbáltam hosszú távon is szerethető ruhadarabokat alkotni" - nyilatkozta Vetlényi Alma, aki szeretné a kifutón bemutatott kreációkat több példányban legyártatni, hogy bárki megvásárolhassa ezeket. 

A zsűri

  • Áron Eszter, az ÁERON tervezője
  • Olo Krizova, a cseh Fashion Council elnöke
  • Karolina Tomaszewicz, a lengyel Harper's Bazaar divatszerkesztője
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek