Itt az ősz, indul a gasztrofesziválszalon

Ezt hozta az ősz. Színes programokat üvegtálon. A szüret hónapjában, az utolsó napfényes hétvégéket élvezve szerte az országban rengeteg gasztronómiai tematikájú fesztivál és program vár minket, egy kis kultúrával, irodalommal, zenével, ezzel-azzal megspékelve, csak hogy jobban csússzon a falat, vagy a korty.

Szeptember végén elindult a  Kerekdomb Fesztivál, ami egyik legkedvesebb helyünkön, a tokaji borvidék idilli szépségű kis falujában, Tállyán gyűjti össze a kultúrára és remeknél remekebb borra szomjazókat. A háromnapos fesztiválprogram rendkívül sokrétű, a gasztro- és kézműves vásár, és borkóstolók mellett a rendezők szándéka szerint egy minikapolcsnyi színházi és irodalmi előadásokkal, koncertekkel és hangversenyekkel, gyerek,- és sportprogramokkal telezsúfolt eseményt hoznak tető- vagy épp szabadtér alá, csak győzzünk válogatni. 

Közben az ország másik felében, Őriszentpéteren elkezdődött  az  Őrségi Tökfesztivál , ami ugyanebben az időpontban, szeptember 23- és 25-e között speciálisan a tájegység gasztronómiai különlegességeire fókuszál.

Keszthelyen is 23-án kezdődött és 25-én végződik a  Keszthelyi Szezonzáró és Szüret , ami a város nyári szezonját zárva évről-évre megrendezésre kerül. Látványos szüreti felvonulással készülnek, de a lényeg a borházak és a pecsenyések készleteinek szemrevételezése. Ehhez kapcsolódóan pedig a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják gyerekek, felnőttek egyaránt.

             

Kőszegen már 22-én elindul a  Kőszegi Szüreti mulatság, ami szintén 25-éig tart. A szüreti mulatsághoz kapcsolódik a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, akit azonban a zene hidegen hagy, eltelhet a helyi bor,- és ételválasztékkal a vásár keretein belül. Természetesen lesz Év Bora, sőt, még Borkirálynő is! Ha valaki arra jár, kérünk egy képet a szerkesztőségbe.

Ha a borból elegünk van, látogassunk el a  Székesfehérvári Mangalica Fesztiválra ezen a hétvégén, ahol a nemes állat húsának minden darabkáját megízlelhetjük, különbözően feldolgozott formákban. A magát kiemelten fair-trade rendezvényként definiáló fesztiválon nem csak mangalica-termékekkel, hanem más, őstermelőktől származó termékekkel, sajtokkal, lekvárokkal, mézekkel, olajokkal, és egyéb gasztronómiai csudákkal ismerkedhetünk.

              

Közben Budapesten az alkoholos italokra visszatérve  Sörgasztronómiai Hét  indul a Sör mi több szervezésében, ahol kilenc rangos étteremben, a hely saját profiljához alkalmazkodva kóstolhatunk kifejezetten sörökkel párosítandó és azok ízvilágához alkalmazkodó vacsorákat, csak hogy kicsit kiszusszanjuk magunkat.

A következő hétvégén, szeptember 29-e és október 2 között érdemes ellátogatni a  szüreti forgatagába, ahol a neves borvidék italait kóstolhatjuk végig, természetesen némi könnyűzenei kíséret és vásári forgatag mellett.

             

Ha nem Mór, látogassunk el a  Villányi Vörösbor Fesztivál ra, ami szeptember 30-a és október másodika között tart, esetleg a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok ra. Bár mindegyik fesztivál tartogat kulturális csemegéket és gyermekprogramokat is, itt nyilvánvalóan az alapján érdemes választani, melyik tájegység borait kedveljük a leginkább…

Akik pedig inkább ennének, válasszák ezen a hétvégén a  Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál -t, ahol a hangsúly a tájegység borai mellett ezen a különlegesen finom magyar halon, és annak elkészítési lehetőségein lesz.

Ahogy lassan beleszomorkodunk az igazi őszbe, még fellátogathatunk Magyarország egyik legmenőbb várába Füzéren, hogy kóstoljunk pár szíverősítőt és lélekmelengetőt a  Zempléni Szabad Pálinka Nap on, október elsején. Remélhetőleg még sütni fog kicsit a nap, és remélhetőleg nem gurulunk le az elfogyasztott italok hatására azokon a szűk ösvényeken.

A másnapot október 2-án a budapesti Teslában öblíthetjük le a Kávé Napján, a rengeteg különöbző fajtájú és pörkölésű nedűből válogatva. Hétvégén pedig ismét buliszezon: készülhetünk a Mindenszentekre a Balatonalmádi Tökfesztiválon, ahol töklámpakészítés és egyéb gyerekprogramok mellett rengeteg különböző tökös ételből válogathatunk, vagy borozhatunk még egyszer az esztergomi Borhíd Fesztivál és Borünnepen. Az egyik legszebb magyar városban megtartott programon húsz borász kínálatából közel száz féle bort kóstolhatunk, az elmaradhatatlan kézműves vásár mellett. Lesz kürtőskalács, langalló és sült virsli is, ahogy háztáji termékek kóstolóját is ígérik. Hazafelé jövet, vagy épp odafelé menet átnézhetünk a Duna túlpartjára, Vácra is, ahol a hasonló tematikájú II. Dunakanyar Bor- és Pálinkafesztiválon kóstolhatunk, nos pálinkákat és borokat. De ha ennénk valamit, Ez a hétvége leginkább Budapesté: Indiai vegán napot tartanak 9-én vasárnap a Lehel úti Lélek palotájában, ahol végigkóstolhatunk és megtanulhatunk elkészíteni egy csomó egzotikus és egészséges finomságot. Ha pedig valami tradicionálisra és egészségtelenre vágyunk, látogassuk meg a Kürtőskalács fesztivált a Vajdahunyad várában október 7-e és 9-e között, ahol már negyedik alkalommal próbálhatjuk végig, mi mindent lehet kihozni némi kreativitással ebből az alapvetően faék egyszerűségű édességből.

Az ezután következő októberi és novemberi programokról pedig, miután mindezt végigettük és ittuk, írunk majd egy kicsit kövérebb ajánlót Önöknek.

Mustra