Sötét, kívül picit ropogós, belül nagyon puha, brownie-szerű kakaós tészta, középen citromos-vaníliás krémsajt: nemcsak a kekszrajongóknak jöhet jól egy ilyen süti: lesz aki a brownie-jellege miatt, lesz aki az üde töltelék miatt fogja szeretni.
Nem is biztos, hogy egy ekkora adag kitart szombatig..
Hozzávalók: (18-20 darabhoz)
a kekszekhez:
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 kisebb tojás
1 csapott ek. tejföl
3 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna nádcukor
a krémhez:
5 dkg natúr krémsajt/mascarpone
2 tk. porcukor
1 ek. citromlé
kevés vaníliapor/vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
- A lisztet, kakaóport és a sütőport jól elkeverjük.
- Elkeverjük a tojást, a tejfölt, a vajat és a cukrot is, a lisztes keverékhez adjuk, és gyorsan egyneművé gyúrjuk.
- A kissé ragadós tésztát lisztes kézzel, meglisztezett munkalapon kb. 20 centi hosszú rúddá formázzuk és folpackba csavarva 10 percre a mélyhűtőbe rakjuk.
- Addig elkeverjük a krém összetevőit.
- A tésztából egy 1,5 dekás darabot kimérünk, golyóvá formáljuk – ehhez igazítjuk méretben a többi sütit is.
- Egymástól 3-4 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a golyócskákat, a közepükre a hüvelykujjunkkal – vagy valamilyen kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű végű konyhai eszközzel nyelével (de csavarhúzó is szóba jöhet …) mélyedést nyomunk. Ide töltjük kiskanállal a sajtkrémet.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Kihűlés után még keményednek a kekszek, ne szárítsuk ki teljesen!
Ha még egy ennél is egyszerűbb csokis kekszet szeretnénk készíteni, itt egy verhetetlen változat.