A Chanel táska az egyik legjobb befektetés

Az év elején a Baghunter számolt be arról, hogy a Hermes Birkin táskája van akkora befektés, mint az arany vagy egyes részvények, majd nem sokkal később a párizsi Artcuiral aukciósház divatszakértője, Penelope Blanckaert hozott nyilvánosságra egy listát azokról a dizájnertáskákról, melyek értéke körülbelül 8 százalékkal nő évente és amelyekbe garantáltan érdemes befektetni.

Chanel: a 90-es években már 1000 dollár felett volt az ára.
Chanel: a 90-es években már 1000 dollár felett volt az ára.Fotó: Dave Hogan / Europress / Getty

Ezúttal a Baghunter legfrisebb tanulmánya mutat rá arra, hogy a Chanel legrégebbi és vitathatatlanul legörökzöldebb darabja 220 dollárért, 60.775 forintért került a piacra 1955-ben. A steppelt kézitáskáért azonban a kilencvenes években (2.55 néven futott) már 1150 dollárt, 317.690 forintot kértek a butikokban. Ez az összeg azonban eltörpül a mai 4900 dolláros, 1,3 millió forintos ár mellett, ami egyben azt is jelenti, hogy táska értéke 70 százalékkal nőtt csak az elmúlt hat évben.

Jobb befektetés, mint az ingatlan.
Jobb befektetés, mint az ingatlan.Fotó: Christian Vierig / Europress / Getty

Bár ez az árnövekedés a Chanel táskák nagyrészéről elmondható. Az elemzők szerint 2010 és 2015 között a 2.55-ös táskák kiskereskedelmi értéke az Egyesült Államokban meghaladta az infláció több mint nyolcszorosát. A lakásárak például az S & P 500 szerint 13,2 százalékkal emelkedtek, ami eltörpül a Chanel Medium Classic Flap táska gyors értéknövekedése mellett.

A Chanel Boy Bag a divatház legújabb favoritja.
A Chanel Boy Bag a divatház legújabb favoritja.Fotó: Christian Vierig / Europress / Getty

A Baghunter vezérigazgatója, Evelyn Fox szerint az égbe szökött táskaárak többek között a luxuspiac terjeszkedésének is betudhatók. A vezető szerint ugyanis sokkal több nő érdeklődik a táskák iránt, mint valaha, ami hozzájárul a Chanel táskák gyors drágulásához. A tanulmányból megtudtuk, hogy várhatóan ez a sors vár a 2012-ben piacra került BoyBag fazonra is, amit már most az új klasszikusként emlegetnek a kézitáska világban.

Mustra