A világ legjobb étterme Modenában van

Idén is kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és a verseny tizenöt éves történetében most először rendezték meg a gálát New Yorkban.

Az élen tavalyhoz képest egy kis átrendeződés történt; a tavalyi második helyezett, Massimo Bottura séf által vezetett Osteria Francescana nevű modenai étterem lett az első. A verseny történetében most nyert először olasz étterem. Jókuti András is beszámolt a New York-i díjkiosztóról, blogjára fel is töltött egy videót, amin látszik, ahogy Botturában – miután kihirdették a második helyezettet, ami nem az ő étterme lett – tudatosult a győzelem, egyszerűen leesett a székről izgalmában vagy a meghatottságtól. A győzelmet az indoklás szerint a séf páratlan kreativitásának, rendkívüli tudásának, illetve kiolthatatlan szenvedélyének és acélos eltökéltségének köszönhette. 

Az étterem még mindig csak tizenkét asztallal működik, és a degusztációs menük mellett a la carte is rendelhetnek a vendégek. Előételek már potom 60 euróért is vannak, a fő fogásokért 80 eurót kell fizetni. Ha valaki menüben gondolkodik, az gyűjtögessen előtte pár hónapig, ugyanis 180 és 200 euró között tud hozzájutni, és ebben még nincs benne a bor.  

Massimo Bottura
Massimo BotturaFotó: Bryan Bedder / Europress / Getty

A második helyezett a tavalyi első lett, vagyis az El celler de can roca Gironában. A New York-i Eleven Madison Park, ami tavaly még az ötödik helyen végzett, most megcsípte a harmadik helyet.

A meghatódott Bottura azt ecsetelte beszédében, hogy az elmúlt 15 évben gyökeres változáson ment át a gasztronómia. És persze arról is biztosította a közönséget, hogy a séfek nem mint vetélytársak vannak jelen, hanem mint barátok. Aztán el is ment a gála utáni buliba dj-zni egyet.

Az is említésre méltó, hogy Heston Blumenthal étterme, a Dinner by Heston Blumenthal több mint húsz helyet csúszott hátra, és a tavalyi hetedik helyezés után idén a negyvenötödik lett. Az életműdíjat a L'Arpége séfje, Alain Passard kapta, a legjobb női séf pedig a San Franciscói Atelier Crenn-ben munkálkodó, Dominique Crenn lett.

Itt a világ 50 legjobb éttermének 2016-os listája:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Eleven Madison Park (New York City, USA)
  4. Central (Lima, Peru)
  5. Noma (Koppenhága, Dánia)
  6. Mirazur (Menton, Franciaország)
  7. Mugaritz (Errenteria, Spanyolo.)
  8. Narisawa (Tokió, Japan)
  9. Steirereck (Bécs, Ausztria)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolo.)
  11. D.O.M. (São Paulo, Brazília)
  12. Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
  13. Maido (Lima, Peru)
  14. The Ledbury (London, Nagy-Britannia)
  15. Alinea (Chicago, USA)
  16. Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolo.)
  17. Piazza Duomo (Alba, Olaszor.)
  18. White Rabbit (Moszkva, Oroszo.)
  19. L'Arpege (Párizs, Franciao.)
  20. Amber (Hongkong)
  21. Arzak (San Sebastian, Spanyolo.)
  22. Test Kitchen (Fokváros, Dél-Afrika)
  23. Gaggan (Bangkok, Thaiföld)
  24. Le Bernardin (New York, USA)
  25. Pujol (Mexikóváros, Mexikó)
  26. The Clove Club (London, UK)
  27. Saison (San Francisco, USA)
  28. Geranium (Koppenhága, Dánia)
  29. Tickets (Barcelona, Spanyolo.)
  30. Astrid y Gaston (Lima, Peru)
  31. RyuGin (Tokió, Japán)
  32. Restaurant Andre (Szingapúr)
  33. Attica (Melbourne, Ausztrália)
  34. Restaurant Tim Raue (Berlin, Németo.)
  35. Vendôme (Bergisch Gladbach, Németo.)
  36. Boragó (Santiago, Chile)
  37. Nahm (Bangkok, Thaiföld)
  38. De Librije (Zwolle, Hollandia)
  39. Le Calandre (Rubano, Olaszo.)
  40. Relae (Koppenhága, Dánia)
  41. Fäviken (Järpen, Svédország)
  42. Ultraviolet (Shanghai, Kína)
  43. Biko (Mexikóváros, Mexikó)
  44. Estela (New York, USA)
  45. Dinner by Heston Blumenthal (London,Nagy-Britannia)
  46. Combal Zero (Rivoli, Olaszo.)
  47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc)
  48. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
  49. QuiQue Dacosta (Denia, Spanyolo.)
  50. Septime (Párizs, Franciao.)

És ha valaki kíváncsi az első száz legjobb étterem listájára, akkor ide kell kattintania.

Mustra