A környezetbarát divat is lehet menő

A H&M öt éve minden tavasszal bemutatja Conscious Exclusive kollekcióját: az idei darabokat a múlt művészete inspirálta, a svéd márka ugyanis a párizsi Louvre Palotában lévő Musée des Arts Décoratifs-fal együttműködve készítette el a legújabb ruhákat. A márka pont egy héttel a párizsi divathét vége után tartotta meg Conscious Exclusive prezentációját a divat fővárosában, ahol az április 7-én boltokba kerülő kollekció kulcsdarabjait, azok szabásmintáit, anyagait is megnézhették a meghívottak.

A kollekció külünlegessége, hogy míg az inpsirációt a múltból, a múzeum archívumából merítették a tervezők – például Gustave Moreau munkáiból –, addig az anyagok a lehető legmodernebbek: újdonság lesz például a kiegészítők "Denimite" anyaga, mely első pillantásra márványnak tűnik, aztán műanyagnak, pedig egy gyantával kevert, újrahasznosított farmeranyagról van szó valójában. A modern, helyenként 100%-ban újrahasznosított anyagok meglepő módon szuperül illenek az Art Deco stílusú vagy XVIII. századi ihltetettségű ruhákhoz, kiegészítőkhöz, melyek jól beilleszthetők a tavasszal divatos romantikus trendekbe.

A prezentáció olyan volt, akár egy kiállítás, a ruhák mellett Caravaggio és Botticelli albumokat, szabásmintákat is láthattunk, az alapanyagokat is közelről megnézhettük, megtapogathattuk. A márka esküvői ruhái külön termet kaptak és az anyagok újrahasznosításának menetébe is betekintést nyertünk. A kollekció egyik fontos üzenete, hogy megmutassa az embereknek, hogy az újrahasznosított anyagok nem feltétlenül unalmasak, a kollekció darabjai időtlenek és időtállók, pont, mint a fenntartható divat, melynek támogatása, fejlesztése elengedhetetlen a jövőnk szempontjából – tudtuk meg Anna Geddától, a H&M fenntarthatóságért felelős vezetőjétől.

A leggyakrabban használt anyagok a kollekcióban a 100%-ban organikus pamut, az organikus selyem és a poliészter, melynek előállítása komoly anyagigényű, ezért fontos azon dolgozni, hogy minél nagyobb arányban lehessen újrahasznosítani. Újdonság a fent említett Denimite, melyet az ékszereken találhatunk meg, jellemző a Tencel használata például a blúzok, papucsok esetében – selymes, viszkózszerű anyag, mely oldott fapépből készül –, a gyöngyök a bő nadrágokon, tunikákon is újrahasznosított üvegből készültek.

A kollekció április 7-én kerül világszerte a boltokba (kb. 180 üzletbe), Magyarországon a Vörösmarty téri H&M-ben vagy online lehet majd a ruhákat megvásárolni. Ugyanaznap nyit a párizsi Musée des Arts Décoratifsban a  “Fashion Forward: 3 Centuries of Fashion” című kiállítás, melynek támogatója a H&M.

És bár a Conscious Exclusive kollekció boltokba kerülését biztos nem fogja akkora hisztéria övezni, mint a Balmain x H&M ruhákét, Ann-Sophie Johansson, a H&M kreatívigazgatója reméli, lesz egy kis izgalom: "Remélem, hogy lesz egy kis sorállás a boltok előtt – nem azért, mert a sor jó dolog, hanem mert ez üzen nekünk valamit. Azt akartuk, hogy ezek a ruhák igazán különlegesek, szépek legyenek, hogy tovább hordhassák őket és így értékesebbé váljanak a vásárlók számára".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek