9+1 elronthatatlan recept leveles tésztából

Ha gyorsan kell összedobni valami édes vagy sós vendégvárót, esetleg csak néhány hozzávaló árválkodik a hűtőben, amiből vacsorát kellene varázsolni, akkor elég előkapni egy csomag leveles tésztát, a siker garantált.

leveles

Az alábbiakban adunk néhány ötletet, amit érdemes mindenképp kipróbálnia. Vállalkozó szelleműeknek megmutatjuk a tészta elkészítésének trükkjeit is! 

1. Aluljárós kaják otthon: kolbászos táska

Aki szereti a sült kolbászt mustárral, ki ne hagyja ezt a villámgyors sörkorcsolyát!

kolbászos1
Katuci

2. Gombás csiga, avagy aluljárós burekas házilag

Mint minden, kész leveles tésztából kiinduló történet, ez is egyszerű, az eredmény pedig kísértetiesen hasonlít a metró aluljárókban kapható gombás burekasra. Szóval finom.

gombás csiga1
Katuci

3. Aluljárós kaják: húsos tekercs

Húsos, sajtos, szezámmagos, gyorsan elkészül, és remek uzsonna. Persze jobb, mint az aluljárós társaik, elvégre rajtunk múlik, milyen alapanyagokkal dolgozunk. Vendégeket is várhatunk vele, néhány jól behűtött sör társaságában.

húsos tekercs 1
Katuci

4. Spárgás-sonkás lepény, ha majd jön a tavasz

Mivel kész leveles tésztából van, mondanom sem kell, hogy villámgyorsan elkészül, ami jól jön, ha nincs kedvünk hosszasan a konyhában időzni. Mindenképp tegye el ezt a receptet húsvét utánra, amikor jön a friss spárga! Ha hamarabb szeretne valami hasonlót, lehet póréhagymás-sonkás verzióval próbálkozni, az is finom.

spárgás
Katuci

5. Vendégváró kosárkák, hirtelen betoppanóknak

Az összeállítása tényleg nem igényel sem nagy hozzáértést, sem sok időt, viszont annyi azért kell, hogy legyen otthon bolti leveles tészta. Ha nem a frigóban, csak a mélyhűtőben figyel egy-két csomag, akkor sincs veszve semmi, elég hamar kiolvad annyira, hogy kezelhető legyen. (Fagyottam viszont ne próbálják kitekerni, mert összetörik. Kapható a sok vékony kis téglalapból álló fagyasztott verzió, annál a lapokat egymásról leszedegetve tényleg maximum öt perc kell a kiolvadáshoz, hátránya, hogy azt a fajtát utána még ki kell nyújtani.)

DSC 2588akicsi
Katuci

6. Expressz fahéjas csigák

Kisgyerekeseknek reggeli/délutáni mentőötlet, ha nincs otthon reggelinek vagy uzsonnának való, de azért a felnőttek körében sem szokott rá panasz lenni. Ameddig öltözködnek a gyerekek, ki is sül.

gyors fahéjas csiga
Katuci

7. Karamellizált, fordított almatorta gyorsan

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) a Tatin nővérekről kapta a nevét, akik egy véletlennek köszönhetően fordítva kezdték sütni az almás pitét:feledékenységből először a karamellizált almatöltelék került a piteformába, majd mentésképpen arra a tészta. Ez az egyik verziója a történetnek. Sok másik is van, amelyek mindenféle konyhai balesetekről szólnak: a Tatin lányok földre ejtették a kész almatortát, és kénytelenek voltak fordítva felkanalazni a sütőformával. A sztori harmadik verziója szerint az egyik kisasszony feltett egy adag almát a tűzhelyre, csak elfelejtette, és véletlen karamellizálta, amit aztán inkább el is takart egy adag tésztával. Akárhogy is, végül a kész desszertet fordítva tálalták.

Tatin3
Ötvös Zsuzsanna

8. (Majdnem igazi) krémes, macera nélkül

Ki ne szeretné a klasszikus krémest? Igen ám, de az elkészítésével járó macerát már senki sem szereti. A lapokat sem egyszerű úgy megsütni, hogy légies is legyen, de ne törjön össze, aztán jön a neheze, olyan krémet készíteni, ami elég könnyű, de nem folyik szét, és ezt valahogy a rétegek közé is tudjuk applikálni. Na, ehelyett most inkább jöjjön egy jóval egyszerűbb megoldás arra, hogyan rittyenthetünk igazi krémes-ízvilágot kevés munkával!

Krémes kosárka
Ötvös Zsuzsanna

9. Sós lepények leveles tésztából, három változatban

A sok-sok felhasználási lehetőség közül most 3 bármikor bevethető lepényt mutatunk. Egy aranyszabályt nem árt megjegyezni és alkalmazni: mindent rápakolhatunk, amit egy pizzára sem szégyellnénk rárakni.

3766610 eb35f1730c13aad13f86a0cde4186fd1 wm

+1. Sütiiskola: leveles tészta házilag

A boltokban készen kapható leveles tészta általában igazi jolly joker megoldás, ha szupergyors vacsorát kell összedobni vagy hirtelen betoppanó vendégeknek kell valamilyen sós nassolnivalót vagy édességet készíteni. Azonban egy ráérős hétvégi délután érdemes egyszer kipróbálni, milyen a házilag hajtogatott leveles tészta: sokkal-sokkal ropogósabb, zizegősebb, vajasabb, mint bármilyen bolti társa.

Ha jól dolgoztunk, a kész tésztánk ilyen szép leveles lesz!
Ha jól dolgoztunk, a kész tésztánk ilyen szép leveles lesz!Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra