Pénteki süti: diós-sztracsatellás narancskenyér

A narancs és a dió igazi szezonja a december. És bár az ünnepek alatt nem lesz hiány édességből, nem baj, ha készülődés közben is le lehet kanyarítani egy szeletet egy gyors, illatos, szaftos süteményből.

DSC 0109
Piszke

És bár itt nem a díszítés volt a lényeg, ha a szimpla cukormáz helyett étcsokival vonjuk be a narancskenyeret, netán marcipánnal, vagy fondant-tal, és kicsit ünnepibb-csillogóbb karácsonyi jellegű díszítést használunk, nyugodtan feltehetjük az ünnepi asztalra is, főleg, ha kerül hozzá egy kis tejszínhab, édes mascarpone esetleg egy korty narancs- vagy diólikőr.

Hozzávalók: (20 cm-es fémformához, kb. 15 szelethez)

15 dkg liszt
5 dkg darált dió
10 gr sütőpor
fél tk. só
15 dkg cukor
3 kisebb tojás
100 gr sztracsatellás görög joghurt
30 ml narancslé
10 dkg olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja

a mázhoz

3 dkg porcukor
25 ml narancslé

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az első négy hozzávalót tálba szitáljuk.
  3. A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat.
  4. A száraz és a nedves hozzávalókat simára keverjük, közben hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat is.
  5. Sütőpapírral bélelt 20 centis fém dobozformába öntjük, és a sütő középső rácsán kb. 45-50 percig – tűpróbázva – sütjük.
  6. A lezárt, nyitott ajtajú sütőben még 15 percig pihentetjük, majd a formában, rácson hűtjük tovább fél órát.
  7. A mázhoz a porcukrot és a narancslével elkeverjük és meglocsoljuk vele a süti tetejét.
DSC 0107
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek