Piahack: olcsó whiskey-ből drágát

A whiskey az egyik olyan ital, amire határozottan igaz az, hogy több pénzért valóban jobbat kapunk. De vajon mi a különbség az olcsó és a drága üvegek közt? Ennek járt utána a HuffPost, és letesztelték, igaz-e az ebben a könyben olvasható állítás, hogy mindössze három összetevő segítségével felpimpelhetünk egy párezres italt úgy, hogy tízezresnek tűnjön.

Jó hír: ha nincs ideje évtizedeket várni, már egyszeri 5-6000 forintos beruházással aztán rengeteg palackot "nemesíthet".

Az oldal a Kitchen Hacks könyvre hivatkozik, ami az olyan hasznos tippek mellett, mint hogy miként kell felvágni a pizzát vagy tökéletesre sütni a bacont, azt is elárulja, hogy csupán száraz sherry-re, vaníliakivonatra és folyékony füstre van szükség ahhoz, ha valaki úgy dönt, kicsit felturbózza a whiskey-jét.

Bár ezek elsőre elég egzotikus hozzávalóknak tűnnek, valójában mindhárom elég egyszerűen beszerezhető nálunk is, és mindből nagyon kevés kell, vagyis a beszerzésünk sok-sok üveg olcsó whiskey meghackeléséhez elegendő.

A végeredmény a HuffPo tesztje szerint jó, de nem tökéletes, a 15 dolláros (kicsivel több mint 4 ezer forintos) italokból készült megpimpelt változatok valóban sokat javultak, ízük komplexebb lett, de nem érték el az 50 dollárba (13 750 forintba) kerülő verzió selymességét. 

És, hogy miért pont ezt kell beletenni? A könyv szerzői ez a kombináció hamisítja legjobban a hordós érlelés ízjegyeit. A vaníliában található vanilin a tölgyfában is jelen van, a folyékony füst némi földes mélységet ad, a száraz sherry pedig a sokáig érlelt whiskeyéhez hasonló aromákat és ízeket kölcsönöz.

GettyImages-479538905
Jeff J Mitchell / Europress / Getty

Itt szerezheti be az alapanyagokat

Száraz sherry-t vehet 3-4 ezer forintért például itt vagy itt, vaníliakivonatot készíthet házilag (vagy ha lusta, vehet kétezerért itt vagy itt), a legolcsóbban pedig a folyékony füstöt úszhatja meg, amit megvehet a Culinaris vagy a Biobell oldalán.

Bár összeadva több mint 6 ezer forintra rúg a végösszeg, ne feledje, hogy ez nem csak egyetlen alkalomra elegendő, ugyanis

egy 750 milliliteres üveghez csak
1 teáskanál száraz sherry,
3/4 teáskanál vaníliakivonat és
1/8 teáskanálnyi folyékony füst kell.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra