Levendulaszörp, és más fűszerszörpök

Olvasási idő kb. 2 perc

Pár évvel ezelőtt ültettem a kertbe két tő levendulát, idén pedig már egész kosárnyi virágot sikerül leszüretelni róluk. A barátaink szerint nálunk csak kétféle növény van: az egyik, amiből pesztót készítek, a másik, amiből szörpöt. Szerintem persze olyan is van, amiből lekvárt főzök, de mivel a levendulából sem azt, sem pesztót nem lehet készíteni, marad a szörp. Kipróbáltam, nem bántam meg.

Ugyanezzel a módszerrel készülhet mentaszörp, citromfű szörp, de akár a bodzaszörp is. Kevés munka, nagy siker, ráadásul elég menő dolog a vendégeket saját készítésű, különleges házi szörppel kínálni. Nem egy nagy kunszt, nyugodtan ki lehet próbálni.

Kánikulában szuper hűsítő
Kánikulában szuper hűsítőPrimilla

Mivel a levendula a saját kis kertemben termett, ami ellenőrzött bio gazdálkodás (én ellenőrzöm, biztosan tudom, hogy soha nem használok semmilyen vegyszert), a mostanra már szépen kiszáradt virágokat nem mostam meg. A fűszernövényeket meg szoktam mosni, de azokat is inkább csak a homok és a rászálló rovarok miatt.

1. Egy fazékban két liter hideg vízbe beáztattam 15-20 levendula virágot. Két jól megmosott citromot – az Aldiban lehet kapni olyat, aminek a héját csak viasszal kezelték, nem pedig vegyszerrel – feldaraboltam, a levét belenyomtam a lébe, és a héját is utána dobtam. Letakartam, és hagytam állni egy napig.

2. Másnap csipesszel kiszedegettem a virágokat és a citromot. A fennmaradt léhez hozzáadtam egy kiló cukrot (bármilyen jó, egyik sem egészségesebb a másiknál), és addig forraltam, amíg a cukor teljesen fel nem oldódott.

3. Közben be kell állítani a szörp savanyúságát. Ha el akarjuk tartani, akkor nyugodtan tegyünk bele citromsavat, ami megakadályozza, hogy megromoljon a művünk. Ha nem, akkor dolgozhatunk csak citrom levével is, vagy a kettő kombinációjával. Érdemes közben felhígítva megkóstolni, nehogy mellényúljunk.

4. A kész szörpöt steril üvegekbe szűröm, lezárom, pár percre fejre állítom, majd újságpapírba csomagolva mehet a dunsztba. Másnap-harmadnap kész is a télálló levendulaszörp.

A kóstolók egybehangzó véleménye szerint a levendula tökéletesen alkalmas rá, hogy szörp legyen belőle, sőt, még a gyerekeknek is ízlett. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek