A gyuvecs egy szerb, cserépedényben készülő, réteges lecsóétel. Leginkább rizzsel, hússal és némi zöldséggel szokták rétegezni. Akár előző este bekészíthetjük a hozzávalókat az edénybe, és másnap már csak be kell tolnunk a sütőbe.
A rizs egyébként nyugodtan cserélhető krumplira, a tarja bármilyen húsra, és akár padlizsán vagy cukkini is kerülhet bele.
Hozzávalók:
50 dkg csontozott, szeletelt sertéstarja
50 dkg paradicsom
50 dkg paprika
20 dkg rizs
2 fej hagyma
1 evőkanál zsiradék
3 dl tejföl
só, bors
Elkészítés:
- Minden zöldséget felkarikázunk és kizsírozunk egy cserépedényt (nekem egy három literes, elég magas kőedénybe fért bele).
- Az edény aljába tesszük a hagymakarikákat, erre jöhet egy réteg paradicsom. A rizs felét rászórjuk, erre tesszük a paprikát, majd a hússzeleteket. Innentől fordul a sorrend, a tarjára megint paprika jön, arra a maradék rizs, végül a paradicsommal befedjük. Minden réteget sózunk és borsozunk folyamatosan.
- A végén megkenjük az ételt a tejföllel, lefedjük (alufóliával vagy ha van az edénynek teteje, akkor azzal).
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Ekkora szépen megpárolódik minden, már csak annyi dolgunk van, hogy megpirítjuk a tetejét egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt.
Ha pedig a sima lecsós tarját sütne, arra ITT talál receptet.
Shakshuka receptünket ITT olvashatja.
Lecsófőzési tippeket pedig ITT és ITT is adtunk.