Sorozatosak a botrányok a Nasty Gal-nél

Nemcsak a Zara háza táján vannak belső botrányok, hanem a Nasty Gal-nél is, ahol egy újabb per veszélyezteti a márka alapítójáról, Sophia Amorusóról kialakított feminista képet, amire lényegében az egész karrierjét építette. Ezúttal egy volt alkalmazott, Aimee Concepcion indított pert a cég ellen, melyben azt állítja, hogy őt és három másik munkatársát a terhességük miatt illegálisan bocsátották el a Nasty Gal-től – számol be a jezebel.com.

A magazin értesülései szerint Concepcion 2013 végén került a Nasty Gal-hez és 2014 áprilisában jelentette be feletteseinek terhességét. Nem sokkal ezután közölték vele, hogy megszüntetik a munkaviszonyát, annak ellenére, hogy mindig pozitív eredménnyel zárt a teljesítményértékeléseken. Hasonlóképpen járt Etalia Gold is, akit nyolc hónapos terhesen bocsátottak el, de Anne Coelen sem úszta meg, neki néhány nappal azután mondtak fel, hogy visszatért a szülési szabadságáról. Gilberto Murillo esete sem mindennapi, neki apasági szabadsága alatt mondtak fel.

A Nasty Gal elbocsátási hullámmal magyarázta a felmondásokat, mely állításuk szerint a tavalyi évtől kezdve három fordulóban zajlott és aminek következményeként a cég a munkaerő 10 százalékától vált meg. Azonban Concepcionnak azt mondták, hogy folyamatosan dolgozhat a szülési időszak alatt, de később mégsem mehetett vissza munkahelyére. Concepcion szerint ez is egy jele annak, hogy a cégnél továbbra is szükség volt a munkaerőre, csak nem olyanra, aki terhes. A belső pletykák szerint a Nasty Gal hasonló okok miatt mondott fel Rosa Lieberbergnek is, akit egy héttel azután rúgtak ki, hogy bejelentette terhességét a cégnél.

A sértett fél egyébként pontosan meg nem határozott kártérítést követel a Nasty Gal-től, amit hátrányos nemi megkülönböztetés, terhességből adódó diszkrimináció, jogellenes felmondás és szerződésszegés miatt perel. „A perben feltüntetett vádak hamisak és rágalmazóak és semmilyen összefüggésben nem állnak egymással. A szóban forgó elbocsátások nagy részét az egyes osztályok szerkezetátalakítása miatt vittük végbe kilenc hónappal ezelőtt. A per komolytalan és érdemtelen” – olvasható a Nasty Gal nyilatkozatában.

Kíváncsian várjuk az ügy folytatását, mindenesetre Kalifornia állam számos ponton a terhes és fogyatékkal élő munkavállalókat védi az ilyen esetekben, így nemhogy egy olyan fiatal és kis cég számára, mint a Nasty Gal nehéz ügy ez, hanem még a felkészültebb jogi osztállyal rendelkező vállalatok is rosszul jönnek ki egy ilyen helyzetből a bíróság előtt. Feltehetően a mindössze kilenc éves márka nem rendelkezik olyan erős és felkészült jogi csapattal, mint azok, akik már évtizedek óta vannak ebben a szakmában.

Egyénként különösen szomorú éppen egy olyan helyről hallani ezeket a vádakat, ahol a márka alapítója az egyik legnagyobb szószólója a nők munkahelyi előretörésének. Legalábbis a nyilvánosság előtt ezt hangoztatja, sőt Amoruso még egy könyvet is kiadott #Girlboss címmel, melyet tavaly rekordgyorsasággal elkapkodtak a könyvesboltokból. Úgy tűnik, hogy a vállalatok belső működése mégsem feltétlenül tükrözi az alapító által közvetített feminista üzenetet.

Más téma, de hasonlóan kellemetlen a cég számára, hogy számos alkalommal vádolták már meg a márkát azzal, hogy pofátlanul lekoppintja nagy divattervezők munkáit. Legutóbb már annyira jól másoltak, hogy összekeverték saját terméküket a Balmain kreációjával. De nem a kezeslábas az egyetlen a szezonban, ami más divatház kollekciójában is megtalálható. A fashionista.com szerkesztői kiszúrtak egy nyári ruhát, ami némi változtatásokkal ugyan, de egy az egyben Alexander Wang 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójának egyik alapdarabja, amihez a tervező a fanatikus edzőcipő-kultúrából, a Nike innovatív anyaghasználatából, illetve a legendás Air Jordanből és a Stan Smith féle Adidas cipőkből merített ihletet. A Wang-ruha Nasty Gal féle verziójáért 24.355 forintot kérnek a márkánál, míg a New York-i tervezőnél átlagosan 605 euróba (kb. 188.890 forint) kerül a nyár egyik slágere.

De nemcsak Alexander Wang szellemi tulajdona lett semmibe véve, piacra került az az oldalt kivágott, csomózott fehér blézer is, amit tavaly már a Balmain tervezője is a Givenchy 1997-es haute couture kollekciójából nyúlt át. A Nasty Gal megfizethető árat, 16.026 forintot kér az ikonikus darabért. Hasonlóképpen járt a Saint Laurent is, melytől kis fekete ruhát, klasszikus zakót és bomberdzsekit is átemelt kollekciójába a márka, de nem úszta meg a koppintásokat a Gucci és több feltörekvő japán és ausztrál tervező sem. Nézze meg a galériában, hogy milyen kifutós darabok tetszettek meg a Nasty Gal-nek a szezonban!

Szerintem a Nasty Gal...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra