Kvíz: medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy csak a minden kérdésre hibátlan válaszokat adók élnek túl, a többieket megölte a gyöngyvirág.

Minden évben újra elhangzik ezer helyen, hogy a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak egymásra, viszont utóbbiból már kis mennyiség is halálos mérgezést okozhat. Ön meg tudja különböztetni a kettőt?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Így (nem) lehet biztosan megkülönböztetni a kettőt

Kezdjük azzal, amivel mindenki, az illattal. A medvehagymának erős fokhagymaillata van, a gyöngyvirágnak meg nincs. Ez valóban elég jó támpont, kivéve, ha már összefogdostunk egy nagy rakás medvehagymát, és a kezünktől a ruhánkig már mindennek olyan szaga van, mert akkor egy idő után már akármihez nyúlunk, azon is a jellegzetes illatot fogjuk érezni. Ugyanez igaz szerintem az egy csokorba gyüjtött levekre, ha egy gyöngyvirág levele eltölt egy fél napot egy rakás medvehagyma társaságában, az is átveszi a szagot.

A levelek kinézetre igen hasonlóak, ez világos. Ráadásul mindét növény szereti az árnyékos helyeket, fák alatti területeket, így aztán szerencsétlen esetben akár egymás közelében is megélnek.

A fejlődési ütemben van némi eltérés: a medvehagyma korábbi játékos, a gyöngyvirág kicsit későbbi. Ha szerencsénk van, és bármelyik is virágzik, az tutibiztos támpont: a medvehagyma a hosszú szár végén hoz egyetlen fehér virágot. A gyöngyvirág szárán viszont egymás alatt több, lecsüngő, harang alakú kis virágfej nő.

De mi van, ha nincs virágzás?

Amennyire én laikus szemmel látom, számomra a megkülönböztetés egyetlen biztos módja az, ha magát a növényt tudom megfigyelni, még a természetben. Az egyetlen számomra is evidens különbség az, hogy a gyöngyvirág egy szárból több levelet is növeszt, vagyis a levélkék ugyanonnan erednek. Ezzel szemben a medvehagyma levelei mindig önálló száron, egyedül nőnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra