A passiógyümölcs vagy maracuja Dél-Amerikában őshonos, a golgotavirág-félék családjába tartozó trópusi gyümölcs. A passiógyümölcs héja általában barnás-lilás színű, de létezik sárga héjú változata is, amivel ritkábban lehet találkozni. Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.
A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét. A belsejében sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshúst és apró fekete magokat lehet találni: mind a gyümölcshús, mind a magok ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor át is lehet passzírozni szitán a gyümölcshúst, de desszertekben használva izgalmassá teheti a textúrát, ha az apró magokat is felhasználjuk.
Az íze nagyon aromás, kicsit savanykás, és még azoknak is ismerősnek szokott tűnni, akik életükben nem ettek maracuját: ennek az az oka, hogy a legtöbb multivitaminos üdítőital tartalmazza gyümölcs vagy akár aroma formájában.
Hipermarketekben, delikáteszekben, nagyobb piacokon lehet általában hozzájutni, jellemzően 250-300 Ft körüli áron darabonként. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk az árát látva, jó hír, hogy az intenzív ízének köszönhetően nagyon kis mennyiség is elég belőle egy-egy desszerthez, így érdemes próbát tenni vele. Minden olyan édességhez jól passzol, ahol egyébként is valamilyen savanykás gyümölcsöt használnánk: kanalazhatjuk a húsát például sajttorta tetejére, fagylaltra, panna cotta vagy pavlova tetejére.
Mi most egy egyszerű receptet mutatunk, amelyet szuperizgalmassá és egzotikussá tesz a maracuja. Vaníliás fehércsokoládé-habot készítünk, és ennek a tetejére kanalazzuk a passiógyümölcs húsát: a fehér csokoládé édességét nagyon jól kiegyensúlyozza az aromás-savanykás passiógyümölcs, magjai meg izgalmas kontrasztot alkotnak a csokihab könnyed-légies állagával.
Maracujás fehércsoki-hab
Hozzávalók 4 adaghoz:
130 ml tej
2 tojássárga
1 rúd vanília
1,5 lap zselatin, hideg vízbe áztatva
200 g fehér csokoládé
200 ml habtejszín
2-3 darab passiógyümölcs
- A tojássárgákat kikeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, majd hozzáadjuk a tejet is.
- Alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben besűrítjük a tojásos krémet: akkor jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, meglátszik a nyoma.
- Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.
- Az apróra vágott fehér csokoládét a tejes-tojásos krémhez adjuk, és egyneművé keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínt habbá verjük, majd két részletben óvatosan a fehér csokoládés krémhez forgatjuk.
- A kész csokoládéhabot elosztjuk négy pohárban, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt a passiógyümölcsöket félbevágjuk, a belsejüket kikanalazzuk, és elosztjuk a négy adag fehércsokoládé-habon.