Vendégváró kosárkák, hirtelen betoppanóknak

Ilyenkor, december előrehaladtával egyre gyakrabban szoktak betoppanni a vendégek azzal, hogy „remélem, van valami kaja, egész nap nem ettünk egy falatot sem”. Az ilyen helyzetekben lehet előrukkolni például az ilyen kis sós kosárkákkal.

DSC 2588akicsi
Katuci

Az összeállítása tényleg nem igényel sem nagy hozzáértést, sem sok időt, viszont annyi azért kell, hogy legyen otthon bolti leveles tészta. Ha nem a frigóban, csak a mélyhűtőben figyel egy-két csomag, akkor sincs veszve semmi, elég hamar kiolvad annyira, hogy kezelhető legyen. (Fagyottam viszont ne próbálják kitekerni, mert összetörik, viszont van a sok vékony kis téglalapból álló verzió, annál a lapokat egymásról leszedegetve tényleg maximum öt perc kell, hátránya, hogy azt a fajtát utána még ki kell nyújtani.)

Hozzávalók (7-8 darabhoz):

27,5 dkg készre nyújtott bolti leveles tészta
1 tojás (ha csak egy kimaradt sárgája van kéznél, az is elég)
25 dkg fagyasztott zöldborsó
1 evőkanál vaj
6-8 levél bazsalikom (lehet petrezselyem vagy menta is)
só, bors
2 evőkanál mascarpone
mini mozzarella,
sonka, főtt tojás stb.

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Közben a leveles tésztából köröket szaggatunk (nekem a gyerkőc poharával 14 lett). A körök felének a közepét is kiszaggatjuk, úgy, hogy csak egy kb. 1-1,5 cm-es karika legyen belőle. A teljes köröket vékonyan megkenjük az elhabart tojással, villával megszurkáljuk. Ráhelyezzük a peremként szolgáló, belül lyukas tésztakarikákat. Ezeket is lekenjük a tojással. (A kimaradó kis tésztákat is megkenhetjük tojással, ezek is elfogynak simán.)
  3. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, 15 perc alatt készre sütjük. Közben, ha nagyon feljönne a közepe, villával bökdössük meg, hogy visszalapuljon.
  4. Sütés közben elkészítjük a borsópürét. A vajat egy lábasban felmelegítjük, rádobjuk a  fagyasztott zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, nagyjából öt perc alatt meg is párolódik és már nem marad alatta víz. Ekkor még hozzáadjuk a bazsalikomot, majd áttesszük abba az edénybe, amiben pürésíteni fogjuk.
  5. A borsóhoz kanalazzuk a mascarponét, botmixerrel simára dolgozzuk, hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon kicsit. Habzsákba szedjük, és a már kihűlt tésztakosarakba nyomjuk (vagy egyszerűen belekanalazzuk). Feldíszítjük a sonkával, sajttal, tojással, vagy ami épp van otthon.
DSC 2590akicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek