Tízperces vacsora: lazacsteak, ami már nem luxus

Ha villámgyors ebédben, vacsorában gondolkodunk, érdemes számításba venni a halakat. Alig pár percig kell sütni az igazán jó eredményhez, sőt, a kívánatosnál tovább nem is szabad, ha kiszárítjuk, oda az élvezet. Elsőre persze a jobb halak méregdrágának tűnnek, de egy személyre 10-15 dekát kell számolni, vagyis egy 60 dekás adagból már négy bőséges adag kijön.

Nem mondjuk, hogy olcsó, nem versenyezhet a gagyi virsli árával, viszont mellette szól, hogy lényegesen finomabb, sokkal egészségesebb, és nem is kell több idő az elkészítéséhez.

DSC 6306kicsi
Fotó: Katuci

Ma már nem lehetetlen lazacot venni. Fagyasztottan viszonylag sok helyen beszerezhető, de ha lehet, akkor keressük a frisset, bőrével együtt. Ha kifogunk egy jó napot a halasnál, vagy egy jó akciót valamelyik hiperszuperben, akár kilónkként 3 ezer forintért is juthatunk lazachoz. (Bár ez más lapra tartozik, de a piacon például olyan pisztrángot is kapni kilónkként kétezerért, hogy megszólal, azt ugyan egészben érdemes megsütni, de úgy sem tart sokkal tovább.)

A halat hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, ne hűtőhidegen tegyük a serpenyőbe! Ez amúgy általában vonatkozik a húsokra is. Készítsünk mellé könnyed salátát, néhány citromszeletet, de egy joghurtos-kapros öntetet is kaphat.

Hozzávalók:

12-15 dkg-os bőrős lazacszeletek
só, bors
olívaolaj
saláta

  1. A halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet. Alaposan bedörzsöljük olívaolajjal.
  2. Egy serpenyőt szárazon felteszünk melegedni. ha már forró, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a halszeleteket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük, sózzuk-borsozzuk. A hőfokot közepesre mérsékeljük.
  3. Addig hagyjuk sülni (nem kell mozgatni), amíg a hús színe nagyjából a szelet közepéig kivilágosodik. Ez körülbelül 3-4 perc. Ekkor óvatosan megfordítjuk a szeleteket, a másik felének is adunk nagyjából 2-3 percet a serpenyőben. A halszeleteket frissen tálaljuk, jó mellé a saláta és a friss bagett vagy rozskenyér.
DSC 6307kicsi
Fotó: Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra