Végre-végre tavasz van, alig vártam, hogy zsenge zöldségeket és gyümölcsöket vegyek. Gyakran készül belőle gyerekkori kedvenc levesem, a zsenge zöldborsóleves.
Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, szerintem abbahagyhatatlan, és más nem is kell utána. De ha valaki mégis kér valamit, az legyen palacsinta, hogy teljes legyen a gyerekkori menü!
Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldborsó (szuper, ha friss, de lehet fagyasztott is)
4-6 új répa
2-3 új gyökér
1 csokor petrezselyem
só, bors,
olaj
2 tojás
10-12 dkg liszt
- A répát és a gyökeret megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
- Egy fazékban olajat hevítünk, 10-15 perc alatt, közepes lángon puhára pároljuk benne a zöldségeket és a felaprított petrezselyem felét. Közben kicsi vizet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget felöntjük nagyjából másfél liter vízzel, felforraljuk.
- Közben a galuskához sóval elhabarjuk a tojást, hozzáadunk annyi lisztet, hogy jó galuskatésztát kapjuk. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Hozzáadjuk a petrezselyem másik felét is. Addig főzzük, amíg a tészta feljön a leves tetejére.
Megjegyzés: örök húsimádók természetesen főzhetnek bele csirkeszárnyakat is, rengeteg családban a borsóleves csirkeszárny nélkül nem is borsóleves.