Nézze meg a Met-gála legjobb ruháit!

A tavalyi punkos tematika után most Amerika első couture-dizájnere, Charles James előtt tisztelegtek a Met-gála meghívottai – ennek megfelelően az idei szettek között több volt a klasszikus, elegáns estélyi, mint a 2013-as, szegecsekkel és lakkbőrrel megpakolt eseményen.

A divatvilág legfontosabb eseményével mindig a Metropolitan Museum of Art éves kosztümkiállítását nyitják meg, melyet Anna Wintour rak össze: ennek megfelelően a divatvilág nagyjain kívül rengeteg modell és celeb is megjelenik a Met-en és mindenki igyekszik felnőni az elvárásokhoz, ezért aztán vagy ultrabéna szerelésben, vagy elképesztően jó összeállításokban pózolnak a vendégek a vörös szőnyegen. Beyoncé, Sarah Jessica Parker, Marc Jacobs és Chrissy Teigen rendszeres vendég, de tavaly már Kim Kardashian és pasija is megjelenhetett Wintour rendezvényén. Michelle Obamát sokan várták az esti buliba, de egyelőre ő ott még nem tűnt fel, "csak" megnyitotta a divatkiállítást. Helyette viszont fél Hollywood ott parádézott a május 5-én, hétfőn megrendezett gálán.

Mi a legjobban öltözött hírességeket szedtük csokorba, a Velveten megtalálja a legrosszabbakat, vannak ők is egy páran. A mi kedvencünk Kirsten Dunst a halálcsillagos Rodarte ruhában, de Blake Lively is istenien nézett ki, és végre Anne Hathaway is stílust váltott. Kiemelnénk még Sarah Jessica Parker hatalmas volumenű Oscar de la Renta estélyijét és Hailee Steinfeld Prabal Gurung ruháját is, mindkettő valódi tisztelgés Charles James munkássága előtt. A celebnőket és gyönyörű ruháikat megtalálja a galériában, a hajtás után pedig Charles Jamesről és kiállított ruháiról tudhat meg többet!

Az 1909-ben született, angol felmenőkkel rendelkező Charles James 19 évesen, 1926-ban nyitotta meg első kalapboltját Chicagóban, majd 1928-ban 70 centtel és pár kalappal átköltözött Long Island-re és New Yorkban tervezte első ruháit – írja a Wikipedia. Innen Londonba utazott, a 30-as években Párizsban élt és tanult, itt mutatta be első kollekcióját 1937-ben, majd az egyik legsikeresebb kollekcióját is itt láthatta a közönség 1947-ben.

Az 50-es években már ismét New Yorkban alkotott és újradefiniálta a couture divatot: ez volt James legsikeresebb periódusa, a Madison Avenue-n nyitott üzletet. Az ő nevéhez kapcsolódik a "taxi-dress" (1929-ben), azaz az olyan ruha, amibe könnyen bele lehet bújni egy taxi hátsó ülésén is. 1953-ban tervezte meg a leghíresebb, "négylevelű lóherének" keresztelt, 5,5 kilós báli ruháját Austine Hearst számára (alább ez a ruha látható), melynek szabása aztán visszatérő elem lett a tervezőnél – nézze meg a galériában, milyen formában!

A 30-as években a vállrész nélküli ruhákat, puffos dzsekiket és a pavlovi-derékrészt is divatba hozta: utóbbit ki lehetett nyújtani, ha teleettük magunkat, nem úgy, mint a fűzőket. Christian Dior állítólag az ő munkáiból inspirálódott a New Look megteremtésekor. James műalkotásként tekintett ruháira, ennek megfelelően nem hozott ki szezononként új kollekciót, hanem évente egyszer tervezte újra régebbi ruháit, ötleteit.

Szobrászati műremeknek is beillő, értékes anyagokból szabott báli ruhái a leghíresebbek, de szőrmével szegett kabátkái és cipzáros nappali ruhái is érdekesek. James egy nála 20 évvel fiatalabb lányt vett feleségül, két gyerekük született, aminek örömére 1956-ban a tervező elkezdett gyerekruhákkal is foglalkozni. 1958-ban vonult vissza, 1978-as haláláig még próbálkozott pár kollekcióval, de nem ért el kiugró sikereket.

A legendás New York-i Chelsea Hotelben hunyt el tüdőgyulladásban. Mindig remélte, hogy legszebb ruhái múzeumba kerülnek: a Brooklyn Museumban évek óta ki van állítva néhány műve, amiket egyik rendszeres megrendelője bocsátott a múzeum rendelkezésére. Most nyáron a Metropolitan Museum of Art-ban is megtekinthetők legfontosabb munkái. Nézzen meg közülük párat a galériában!  

Oszd meg másokkal is!
Mustra