Íme a jövő konyhájának 6+1 kütyüje

Az elmúlt években exponenciálisan növekedett egyrészt a háztartási eszközök és kütyük kínálata, másrészt az irányukba mutatott kereslet is. A letisztult minimalista dizájn mellett manapság legalább annyira fontos az is, hogy okostelefonnal vezérelhetőek - így akár távolról iránythatóak - is legyenek.

A fővárosban egymás után nyílnak a legújabb gasztrofellegvárak, viszont legalább ennyire sikk otthon főzni és ha több időt szeretnénk tölteni a családunkkal, bizony jobb, ha a háztartási gépek vagy elvégeznek mindent maguktól, vagy könnyedén vezérelhetőek akár egy telefonnal vagy tablettel. A Mashable olyan eszközöket gyűjtött össze, amik a jövőben lényegesen megkönnyíthetik és lerövidítheti a konyhában töltött időt és élménnyé varázsolhatják a sütés-főzés tudományát. Vigyázat: rá fog döbbenni, hogy nem tud élni nélkülük!

1. Prep Pad

A Prep Pad nem csupán egy mérleg, hanem a hozzá tartozó iPad-alkalmazással be tudjuk állítani, hogy éppen milyen ételt tettünk rá, az pedig a súlya alapján - az előre beprogramozott adatoknak köszönhetően - kiszámolja, hogy mennyi tápértéke van (mennyi kalóriát, szénhidrátot, fehérjét, stb. tartalmaz). Sőt, nem csak ezt mondja meg, de még azt is megmutatja, hogy aránylik az adott kaja tápanyag-összetétele a számunkra ideálishoz. Sőt, a vonalkód alapján állítólag bármiről megmondja, hogy abban miből mennyi van - már természetesen, ha az adott dolgon van vonalkód.

Van egy olyan érzésünk, hogy ha real-time tudnánk követni, hogy éppen mennyi mindent készülünk magunkba tömni, végül maradnánk a feleakkora adagoknál. Persze azért egy kicsit olyan érzésünk is van, hogy legalább az elején jó sok melót kéne beletenni abba, hogy a dolog valóban működjön. Az alábbi párperces videón megnézheti, hogyan is működik ez a valóságban. Az ára 150 dollár, tehát körülbelül közel 35 ezer forint. 

Önnek kéne?

 • Dehogy! 1199
 • Naná! 862

2. Távirányítható lassúfőző

Az elektromos lassúfőzők (slow cooker) itthon nem annyira elterjedtek annak ellenére, hogy külföldön imádják. Persze ez is akkor hasznos csak, ha nem felejtjük el be- és kikapcsolni. A Belkin erre is talált megoldást és piacra dobta okostelefon-alkalmazását, amivel bárhonnan elindíthatjuk a rotyogtatást, beállíthatjuk a hőmérsékletet, sőt: akkor is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk, ekkor távolról le is állíthatjuk a készüléket. Már csak tényleg annyi hiányozna, hogy fel is szolgálja nekünk! Az ára 100 dollár (~23 ezer forint).

Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.
Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • Dehogy! 1012
 • Naná! 899

3. Távirányítható sütő

A GE dobta piacra a hasonló koncepción alapuló távirányítható sütőt. Akár munkából hazafelé tartva beindíthatja a sütőt, de ugyanez igaz akkor is, ha azelőtt kellett elhagynia otthonát, mielőtt elkészült volna a vacsorája: útközben le is állíthatja az eszközt. Természetesen ez is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk. Az ára a modelltől függően változik.

A GE távirányítható sütője.
A GE távirányítható sütője.Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • Naná! 1081
 • Dehogy! 779

4. Zene a konyhában #1

Ha ön sem szeret csendben főzni (és akár táncra is perdül néha), akkor a Model S fantázianévre hallgató vezeték nélküli (Bluetooth-szal működő) hangfalat önnek találták ki. Nemcsak a dizájnja lenyűgöző, de a leírás szerint a hangzása is tökéletes. Okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal is használhatjuk, kompakt külsejének köszönhetően pedig egyetlen konyhából sem lóg ki. Az ára kicsit borsos, 300 dollárba, közel 70 ezer forintba kerül.

A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.
A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • Dehogy! 1001
 • Naná! 729

5. Zene a konyhában #2

Hasonló célokat szolgál, viszont nehezebben kimondható a neve az AwoX StriimLIGHT-nak, ami ötvözi a világítás- és hangzástechnikát. Ez egy LED-es izzó, csak található benne egy hangfal is, és az előző termékhez hasonlóan ez is Bluetooth-technológiát használ. Nem meglepő módon távirányítóval működik, amivel a zenét és a fényeket is a hangulatunkra szabhatjuk. 100 dollárba, 23 ezer forintba kerül.

Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.
Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • Dehogy! 1003
 • Naná! 500

6. Mosogatható táblagép

A tabletek piacán hatalmas a verseny és tényleg valami igazán izgalmassal kell előrukkolniuk a gyártóknak, ha szeretnének kitűnni a tömegből. A Sony Xperia Z névre keresztelt táblagépével nem kell rettegni a többé az összetapicskolástól, és akár attól sem, ha víz éri, sőt: így kell tisztítani is! Csap alatt öblíthető, a víz alatt pedig fél órán keresztül is kibírja. A külföldi webshopban 549 dollárt, azaz több mint 120 ezer forintot kérnek érte. Oké, nem teljesen értjük, miért olyan fontos ez, bár, ha jobban belegondolunk, egyben akár vágódeszkaként is használhatjuk.

A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.
A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • Naná! 913
 • Dehogy! 714

7. Interkatív főzőfelület

Önnek kéne?

 • Naná! 701
 • Dehogy! 654

Ha főzés közben sem tudunk elszakadni a közösségi médiától, az emailjeinktől vagy szívesen böngésznénk recepteket, és féltjük még a vízálló táblagépünket is, akkor a Whirlpool interaktív főzőlapját nekünk találták ki. Egyelőre csak az ötlet fogant meg, fizikai testet még nem öltött, de az expón, ahol bemutatták, lázba hozta a közönséget. Pontosan emiatt ára még nincs, de sejthetjük, hogy nem ússzuk meg párezer forintból. 

 

Önnek melyik lett a kedvence?

 • Interaktív főzőlap 665
 • Távirányítható sütő 435
 • Prep Pad 317
 • Mosogatható táblagép 301
 • Távirányítható lassúfőző 218
 • Lámpába épített hangfal 86
 • Bluetooth-vezérelt hangfal 79