no

Téliszalámiteszt, sokkoló eredménnyel

Amikor kiderült, hogy téliszalámikat (és annak látszó egyéb szalámikat) tesztelünk a konyhában, elkezdtek beözönleni a kollegák, és már az ajtóból közölték, hogy "ránézésre megmondom, melyik a Pick/Herz/igazi/jó". Aztán odaértek az asztalhoz, és jött az, hogy "hááát, a kettes. vagy a hármas. vagy a nyolcas. vagy a tizenkettes." Kiderült, ránézésre bizony élő ember meg nem mondta a 15-ös mezőnyből, hogy mi micsoda, sőt, azt sem, melyik jó.

Ezúttal a megmérettetés lényege az volt, hogy találjunk olyan terméket, amelyik a legjobban hasonlít az ideális téliszalámi-ízhez. Persze valakinek a téliszalámi egyenlő a Pick termékével, de nyilván van olyan is, aki szerint a Herz az igazi. Ezen lehet vitatkozni órákig, hasonlóan mint a Coca és a Pepsi kólán. Abban azonban megegyeztek a vélemények, hogy mind a két cég piszkosul drágán adja a szalámikat és tök jó lenne, ha találnánk valami megoldást, hogy kevesebből is jóízűen falatozhassunk. Nos, az eredmény egészen meglepőre sikeredett, volt olyan szuperes szalámi, amit „igazinak” véltek a kóstolók - tehát valamit nagyon tudhat!

Az első koncepció az volt, hogy csak téliszalámikat fogunk kóstolni, ezt viszont gyorsan feladtuk, mivel a választék nem túl nagy. Ezért azokat választottuk, amelyek eléggé úgy néznek ki, mint egy téliszalámi.

Így alakult tehát, hogy téliszalámi, csemege szalámi és egyszerűen szalámi is megmérettethette magát a kóstolón. Igen, jogos, lehet puffogni, hogy ezek nem ugyanolyan termékek, az egyik olcsóbb, a másik drágább, ez ilyen fajta, az olyan fajta, stb..., jelen esetben viszont leginkább az érdekelt minket, hogy melyik ehető, finom és olcsó. Na, és kiderült? Naná!

A téliszalámi

A téliszalámi egy sertéshúsból, sertésszalonnából készített, füstöltszalámiféle. A szegedi téliszalámi 2007 óta Európában védett eredetű magyar élelmiszer, hungarikum.

Nevét arról kapta, hogy sokáig kizárólag télen készült. A téliszaláminak titulált termék a tél (november–február) hónapokat szinte veszteség nélkül átvészelte és az eredeti textúrához hasonló állagot mutatott. Hűtés nélkül a nyári melegben is hosszú ideig tárolni lehet. Készítésének titkát Herz Ármin hajózási vállalkozó olasz hentesmesterektől leste el, majd hazatérése után 1888-ban szalámigyárat alapított Magyarországon. A gyár egészen napjainkig az általa kiválasztott helyen áll. A Herz szalámi védjegye a szalámirudakon megtalálható H betűvel kombinált hajóhorgony, amely a Herz téliszalámi eredetiségét jelöli és garantálja. Napjainkban sajnálatos módon sok hamisítványt árusítanak „téliszalámi” néven belföldön és külföldön egyaránt.

Szegedi téliszalámi: az 510/2006 (EK) rendelet alapján készített összefoglaló lap szerint a szegedi téliszalámi „2—4 mm szemcsenagyságúra aprított és egyenletesen elkevert sertéshús és sertés szalonnaszemcsékből álló, sózott és fűszerezett (fehér bors, szegfűbors, csemegepaprika-őrlemény), természetes vagy természetazonos vízgőzáteresztő műbélbe töltött húskészítmény, amelynek felülete a bükkfahasábokkal történő füstölést és szárításos érlelést követően szürkésfehér nemespenész bevonatot kap.” Forrás: wikipédia.org,wikipédia.org

Összesen 15 terméket ettünk végig, egy kis csalás volt a dologban, mert a Pick szeletelt téliszalámiját duplán vettük, vagyis megvettük a kördobozos és a sima téglalap alakú vákumcsomagoltat is. A kollegákon azonban nem lehetett kifogni, mindkét termék hajszálpontosan ugyanannyi pontot kapott.

A szalámikat nem tudományos alapjon vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetők-e (finomak-e) vagy sem. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll és azt próbáljuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni. 

A teszteken vannak olcsóbb és drágább termékek is, az árak miatt DIREKT nem teszünk különbséget, ugyanis többször kiderült már, hogy nem mindig az a jó, ami drága - így alakult, hogy egy időben kóstoljuk, pontozzuk ezeket a termékeket. Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

15. helyezett: Kométa, Téliszalámi

Ilyen sem gyakran fordul elő, hogy egy teszten egy termék mindenkitől nulla pontot kap. Legutóbb ezt egy méregdrága diabetikus eperfagyi volt képes elérni, most pedig a Kométa téliszalámija is csatlakozott, sikerült a lehető legkevesebb pontszámot begyűjtenie. Mindemellett még az ára is húzós – felső kategóriát verdesi.

„Sápadt, mintha avas lenne, az íze is olyan, mintha tavalyról maradt volna itt.” „Nagyon ronda színe van és a színe is nyomasztó, faggyúíze van, broáf.” „A színe olyan, mintha romlott lenne és az íze is; avas, állott, nagyon-nagyon rossz.” „A legsápadtabb versenyző, sárgás színe van. Már ez alapján eldőlne, hogy nem venném meg. Illata savanykás, az íze meg pont olyan ahogy kinéz. Szörnyű.” „Ropog a fogam alatt, zsíros, undorító. Szégyen, hogy ezt forgalmazzák, egyszerűen katasztrófa!”

14. helyezett: Iszter szalámi

Szintén egy ehetetlen valami, de legalább kapott pontszámot, összesen 4,5-et a 25-ből. Semmi jót nem tudunk mondani róla, volt nála olcsóbb és jobb is. Ha nem hiszi, járjon utána!

„Ha létezne a gumicukornak téliszalámis manifesztációja, ez lenne az. Büntetésnek ajánlom.” „Turista-szelet ízű, nagyon rossz.” „Nagyon savanyú, csak 1 cm vastag szelet kenyérrel.” „Borsos illatú, megmagyarázhatatlan ízű. Érezni rajta a borsot, de ez olyan bors amit én még sosem ettem. Tök furcsa.” „Megkóstolhatatlanul büdös!”

13. helyezett: Panona, Winter szalámi

Na, itt álljunk meg egy szóra. Már az elnevezés elég különös: Winter szalámi. Ez azt jelenti, hogy nem ugorja meg a lécet, hogy téliszaláminak nevezhessék? Így vagy úgy, ez szörnyű: drága is, és rossz is. Többen a fémevéshez hasonlították, Mikrobik előnyben!

„Nagyon sós, ipari szalonnás jelleg, napközi a rosszabb napokon.” „Fémízű, büdös, zsíros, undorító.” „Fém- és kutyaszag, állott hús íze van.” „Illatra nem túl erős és látványra sem kirívó. Van valami mellékíze amit eddig még soha nem éreztem, egyáltalán nem győzött meg.” „Rohadt büdös gyógyszer szaga van, vagyis inkább zúzott B-vitamin szagú. Alig merem megkóstolni. Direkt van benne valami szer, hogy aki eszik belőle az függővé váljon? Nem viccből kérdezem!”

12. helyezett: Tremondi, Baguette salami

Jó ötletnek tűnt az Aldis szalámit betenni a kóstolóba, azt vártuk sokkal jobb helyen fog végezni, ennek ellenére csak 12. lett a 15-ből. Kinézetre csúcs, ízre felejthető. Akkor kóstolja meg, ha szereti a dán szalámi ízét, akkor nem fog csalódni.

„Kicsi, patkó alakú, nagyon jó külsejű szalámiszeletek. Viszont gyalázatosan rossz, az íze olcsó pótszer.” „Krinolinízű, műanyagízű, szar.” „Kutyalábszaggal, átütő ázott kutya ízzel (igaz nem ettem még ázott kutyát, de tuti ilyen).” „Ezt vártam a legjobban, hogy megkóstolhassam. Elképesztően gusztusos, kifli/patkó alakja van. Huh, az illata fura, az íze édeskés és alig borsos. Elég nagy csalódás sajnos.” „Jaj, ez most valami vicc? De most komolyan, mi a célotok ezzel a méreggel? SOHA-TÖBBET-NEM-AKAROK-ILYET-ENNI! Azonnal mondjátok meg mi ez?!”

11. helyezett: Tauris, csemege szalámi

Íme a legolcsóbb szalámi a teszten, épphogy csak elmegy. Többeknek a párizsi ugrott be róla, de volt aki szerint májkrém íze van. Egyébként biztosan jó lehet valamire, talán egy felturbózásra váró mirelit pizzán szénné égetve már elmegy. Kipróbálná?!

„Kicsit túl puha és nyúlós, rossz minőségű pirospaprika ordít belőle.” „Ez inkább párizsi, elég szar.” „Fémes utóíz, párizsi-feeling.” „A legnagyobb átmérőjű szalámi a teszten. Illata édeskés, jó fűszeres, nem rossz cucc. Jó, mondjuk, hogy ehető.” „Ez valami szörnyű! Májkrém íze van!”

10. helyezett: Pick, Báthory csemege szalámi

És akkor kezdődjön a megrökönyödés: a Pick Báthory csak tizedik lett a tizenötből? Igen, jól látja, mi is meglepődtünk. Azt gondoltuk volna, hogy a Báthory, Rákóczi, Budapest szalámik alig térnek el a megszokott téliszalámi íztől, a vakteszten viszont bebizonyosodott, hogy ezt mind rosszul gondoltuk. (Haha!) A legjobb értékelés amit kapott: ehető. Döntse el ön, hogy ezek után megveszi-e még egyszer!

„Ez nem finom. És nem csak azért nem, mert marja a számat a só.” „Ez virsliízű és erős fémes utóíze van, fúj.” „Furcsa szín, furcsa íz, nem is tudom mihez hasonlít, de nem szalámi.” „Semmi íze nincsen.” „Nem ez a legjobb amit valaha ettem, de teljesen ehető.”

8. helyezett: S-Budget, csemege szalámi

És tádám! Igaz, hogy csak fél ponttal, de verte a Spar a Picket, ráadásul még jóval olcsóbb is. Ha kínozni akarja magát, legalább valami olcsó termékkel tegye, erre tökéletes az S-Budget. Mellékesen az S-Budget cuccokról mindig az S-modell jut eszembe. Ki érti ezt?!

„Vastag szelet, inkább turistára hajaz, mint téliszalámira. Nem az esetem.” „Már a vastag vágása undorító, a színe is, és nagyon furcsán fűszerezett.” „Borzalmas a szaga, savanyú, túlságosan fűszeres, szörnyű utóízzel.” „Illatra erősen borsos, ez viszont nekem bejön. Ízre olyan mint a diákcsemege. Nem jó.” „Ez a tipikus dán szalámi: gumis, savanykás és alig fűszeres.”

8. helyezett: Kaiser, Téliszalámi

Ugyanannyi pontot kapott ez is, mint az előző. Kicsit átverős szalámi, mert bár elsőre finom, második harapásra még az élettől is elmegy a kedve. Ha kevesebb só lenne benne, mi is jobban kedveltük volna. 

„Ez jónak nézett ki, annál nagyobb volt a csalódás. Az első tesztalany, ahol az igazán vonzó külső semmilyen belbecset nem takart.” „Klasszik téliszalámi íz.” „Elsőre egész finomnak tűnik, de aztán kiderült, hogy baromi sós.” „Ez valami nagyon olcsó szar. Kinézetre oké, de ízre?!” „Kicsi és sőtét. Alig van szaga, az is fekália szag. Az ízéről nem is beszélve, kiköptem.”

7. helyezett: Zimbo, árpád szalámi

Hetedik lett az árpád szalámi, már a mesékben is különös jelentőséggel bírt a hetes szám. Ezt nem is ragoznám tovább..., pláne, hogy szerkesztőnk folyamatosan Zámbó Árpád szaláminak olvassa a termék nevét - nyomasztó dolog ez, képzelhetik.

„Megint napközi. ízfokozó, gyenge pirospaprika, savanykás utóíz.” „Fűszeres, fasírtízű.” „Fura fekete pöttyök vannak benne, és fasírt íze van.” „Átlagosnál borsosabb, nekem bejön.” „Nagyon borsos, kellemetlenül. Mikor mehetek már haza??”

6. helyezett: Herz, classic Téliszalámi

Másik nagy meglepetés! A Herz téliszalámija, 4 ponttal kapott kevesebbet, mint a Herz Budapest szalámi. Ja, és utóbbi még olcsóbb is. Ön gondolt már arra, hogy csak azért vesz meg valamit, mert már régóta ezt eszi, és viszi a megszokás?

„Ez is téliszalámiszerű. Finom vékony, a fűszerezése a szokásos.” „Sós, mást nem is érezni.” „Túl borsos, csíp a sok bors, más íze nincs is max. zsír.” „Ez is Pick? Nagyon finom!” „Illatra kellemesen fűszeres, íze is jó, elég zsíros viszont.”

5. helyezett: Pick, Rákóczi szalámi

Élmezőnyben a Rákóczi szalámi, de a dobogóra nem jutott fel. A kóstolók szerint átlagosan jó, hozta a tőle várt formát. Nem csalódtunk. 

„Nem rossz, nem rossz. Sőt jó. Megint azt gondolom, hogy ez valami neves téliszalámi, de ebben az esetben ez már a negyedik lenne. Rejtély.” „Semmi extra, és ez már pozitív.” „Zsírízű, jellegtelen, keserű utóíz.” „Paprikás illata van, az íze csalódás.” „Nem rossz, de a jó az nem ilyen.”

2. helyezett: Pick, Téliszalámi (téglalap alakú)

Most megint kapaszkodjon meg! A Pick, Téliszalámi (téglalap alakú csomagolásban), a Pick, Téliszalámi (kördobozos) és a Herz, classic Budapest szalámi ugyanannyi pontot kapott, azaz 18-at. És nem, még mindig nem vagyunk a mezőny élén, tehát egyik sem lett első! Na, erre varrjon gombot!

„Jó vékonyra van szeletelve, ami szuper, viszont a szeletekre ilyen pici, darabos dolgok vannak rátapadva, mint gyerekkoromban a kisboltos téliszalámira. Az íze nem rossz, erősen fűszeres téliszalámi íz, az állaga miatt kap tőlem egy pont levonást.” „Túl zsíros, sós, ez is fémes, mégis jobb, mint az előző [A tesztben előtte a Panona szerepelt. a szerk ].” „Minden szempontból közepes.”„Ez a Pick téliszami, nem kérdés!”

2. helyezett: Pick, Téliszalámi (kördobozos)

Persze, tudjuk, ugyanaz a szalámi van a két csomagolásban, de nem tudtuk kihagyni, hogy ne kóstoltassuk meg a szerkesztőséggel, hátha mégis eltérés van. Jelentjük, nincs. Ennyi.

„Téliszalámi. Szerintem ez valami márkás, jó az állag, jó az íz, finom, vékonyra van szeletelve.” „Folyékony zsír, broáf.” „Az illata is jó, egészen finom.” „Szaga nincs, az íze nagyon jó!”

2. helyezett: Herz, classic Budapest szalámi

Azért az tényleg jópofa, hogy ez verte a szintén Herz téliszalámit, nem?

„Ez megint oké. Nem tudom, hogy harmadszor eszem Picket, vagy ennyi jó gyártmány létezik???” „Aszalt gyümölcsös mellékíze van, amit nem szeretek, sós.” „Finom, tényleg jó.” „Az átlagnál sötétebb a színe, az illatát messziről érezni. Erőteljes ízű, kedvelem.” „Olívás íze van, kemény és nagyon zsíros. Jó-jó, hasonlít a téliszalámihoz, de mégsem az.”

1. helyezett: Penny Market, Karát csemege szalámi

A teszt legnagyobb meglepetése a Penny Market saját márkás szalámija. Többen rákaptak, és alig pár perc alatt elfogyott a tálba kitett mennyiség, gyorsan újra kellett tölteni. Sokan feltételezték, hogy ez az „igazi” téliszalámi, és tényleg óriási meglepetés volt a kiértékelésnél, hogy ennek a terméknek köze sincs a Herz birodalomhoz, a Pickhez azonban igen, mert ők gyártják. Nem mellékesen az ára is remek: a harmadik legolcsóbb a kóstolón! Viszont a védjegy alapján ez többségében import alapanyagból, de Magyarországon készült termék, ami azért egy kicsit mégiscsak szomorú.

„Még egy picit darabkás-bevonatos, de az íze-állaga klasszik téliszalámi, csak valahogy egy picit vaskosabb.” „Na ez olyan, mint a tradicionális Pick téliszalámi.” „Kicsit zsíros, de finom, tényleg finom.” „Átlagos szalámi illat, nagyon finom az íze is. Klassz termék!” „Na, nézzük a tizenötöst. Valószínű ez kurvajó, mert már alig van a tányéron. Csak úgy falják a többiek. Az íze tényleg fasza, talán ez is Pick? Ja, és jó kemény a szalámi.”

 
Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés, max. 25 pont Itt vettük
Penny Market, Karát csemege szalámi 359 3590 22 Penny
Herz, classic Budapest szalámi 498 7114 18 Auchan
Pick, Téliszalámi (téglalap alakú csomagolásban) 549 7842 18 Interspar
Pick, Téliszalámi (kördobozos) 549 7842 18 Interspar
Pick, Rákóczi szalámi 519 7414 15 Tesco
Herz, classic Téliszalámi 559 7985 14 Interspar
Zimbo, árpád szalámi 599 5990 10 Tesco
Kaiser, Téliszalámi 349 4653 9 Tesco
S-Budget, csemege szalámi 299 2990 9 Interspar
Pick, Báthory csemege szalámi 449 4490 8,5 Interspar
Tauris, csemege szalámi 207 2760 7,5 Auchan
Tremondi, Baguette salami 499 4990 6 Aldi
Panona, Winter szalámi 599 5990 5 Interspar
Iszter szalámi 279 3720 4,5 Auchan
Kométa, Téliszalámi 475 5937 0 Tesco
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra