Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

Spanyolország egyik tradicionális étele a lentejas(lentehász). Hívhatjuk spanyol lencsefőzeléknek is, de azt ne felejtsük el, hogy csak a két étel állaga hasonló. Míg a lencsefőzeléket berántjuk, addig a lentejasban sem liszt, sem tejföl, sem ecet, sőt még babérlevél sincs. Éppen ezért teljesen fölösleges őket összehasonlítani, na meg szükségtelen az andalúziai egytálétel magyar megfelelője után kutatni. Szóval, maradjon csak simán lentejas.

DSC 0001 ok

Amikor először ettem Spanyolországban lentejast, fellélegeztem, hogy nem csak  tapast, tengeri herkentyűket és  churros t esznek, hanem van valami igazán egyszerű és ízletes kajájuk is. Tetszett, hogy répát meg burgonyát is felhasználnak a készítésnél, de amiért a bónuszpontot kapta az az, hogy nem kell berántani. Persze, az is előnyére szól, hogy a lencsét nem kell beáztatni, na meg, hogy minden hozzávalót csak bele kell dobni a lábasba, és várni kb. 50 percet a végeredményre.

Quieren chorizo

Las chicas quieren chorizo

Hogy könnyű dolga legyen, először pucolja meg és aprítsa fel a hozzávalókat. Mondom hogyan:

A szalonnát először vágja ujjnyi vastag csíkokra, majd ezeket kockázza fel kisujjpercnyi méretűre. A kolbászt hosszában vágja félbe, aztán még egyszer félbe és ugyanakkora kockákat vágjon belőle, mint amekkorák szalonnakockák. A sárgarépát is hasonlóan vágja fel mint a kolbászt. A vöröshagymát már egészen apró kockára kell vágni, ahogyan a zöld paprikát is. A fokhagymát is apríthatja, de egyszerűbb, ha fokhagymaprésen átnyomja.

Una lo come tostao (egyébként ez tostado) 

  1. Hevítse fel az olajat.
  2. Tegye bele a szalonnát és 1-2 percig pirítsa.
  3. Dobja rá a kolbászt, és megint pirítsa 4-5 percig.
  4. Ezután nyomja a fokhagymát a húsokra, és keverje meg az ételt.
  5. Most jöhetnek a zöldségek. Először: hagyma, zöld paprika, répa. 
  6. 5 perc múlva öntse fel a paradicsompürével, keverje össze, és adja hozzá az őrölt pirospaprikát és a köményt. Várjon 2-3 percet, hadd rotyogjon az étel.
  7. Öntse a lencsét  is a lábasba. (Itt már olyan illata van az ételnek, hogy alig várja majd, hogy elkészüljön!)
  8. Öntse fel az egészet hideg(!) vízzel.
  9. Főzze alacsony hőmérsékleten 45-50 percig (gyöngyözzön az étel, ne zubogjon). Ha elpárolgott a víz főzés közben, mindig egy kevéssel pótolja.
    DSC 0011 ok

Tipp:

  • Szerencsére ez nem az az étel, ami fölött ácsorogni kell. Elég, ha 15-20 percenként kever rajta egyet – ha jó minőségű tálban készíti.
  • A kolbászt nem muszáj felkockázni, nyugodtan egyben is beleteheti az ételbe. Mondjuk, ha így dönt, nem árt ha kicsit beirdalja.
  • Direkt maradt ki a só a felsorolásból, hiszen a szalonna és a kolbász is elég fűszeres, ezért nem kell bele még plusz só. Persze, ha sótlannak találja, hajrá!
  • Friss, ropogós kenyérrel tálalja. Spanyolországban pannal, illetve bagettel eszik. Ezt nehéz volt megszokni, hiszen a péktermék egyáltalán nem olyan, mint az igazi itthoni kenyér. Hazaérve meg persze már a friss, forró, ropogós pan hiányzott…
  • Tört chilivel díszítse a tányérra szedett ételt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra