Igazi bagelt enne? Mi megsütöttük!

Először Londonban ettem bagelt és annyira megízlett, hogy hazaérve itthon is elkezdtem keresni hasonlót. Szerencsére akkor még létezett az első kerületben a New York Bagel, így nem volt nehéz csillapítani a vágyam amikor megéheztem egy jó kis bagelre. Aztán egyszercsak a bageles bezárt és szomorúan vettem tudomásul, hogy rajtam kívül elég csekély azon emberek száma, akik imádják ezt az ételt.

Persze akkor még eszembe sem jutott, hogy esetleg azt otthon is elő lehet állítani, csak évekkel később jött az ötlet, mikor már egyedül éltem. Az eredmény meglepően jó, de nyilván az igazi, bagelesnél kaphatót nem tudja überelni. Hogy miért? Mert az 5 perc alatt előttünk van, és nem kell hozzá tésztát gyúrni, dagasztani, főzni és sütni. Ugye milyen meggyőző érvek?

Na és akkor jöjjön is a recept. Szerencsére alig kell hozzá pár dolog, szóval ezúttal a bevásárlólista nagyon rövid lesz. Viszont, nem árt ha van dagasztógépe, ha nem szereti ezt a műveletet kézzel végezni, egyébként szerintem nem különösebben macerás.

Az alább felsorol mennyiségből 10 bagel jön ki.

  • 550 g búzaliszt (én félfogós lisztet használok, de a sima BL-55 is abszolút megteszi)
  • 1 evőkanál só
  • 1+1 evőkanál cukor (Lehet nád, xilit, méz, agave szirup vagy bármilyen édesítő. Az eredeti recept szerint malátaszirup )
  • 1 teáskanál olaj
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 12 g élesztő (friss)
  • szezámmag, mák, napraforgómag, lenmag (tulajdonképpen bármilyen mag a tetéjre)
  • 1 felvert tojás vízzel keverve (opcionális, a tetejét lehet  a bagelnek megkenni vele)

Így készítse el

1. A szokásos módon kell elkészíteni a tésztát: egy nagy tálban keverje össze a száraz dolgokat (liszt, só, 1 ek cukor), a közepébe az ujjával nyomjon egy mélyedést, és ide öntse a vizet, olajat és morzsolja bele az élesztőt is.

2. Ezután kézzel addig gyúrja, amíg összeáll a tészta, vegye ki óvatosan a tálból (ragadni fog!), és gyúrja tovább a nyújtódeszkán, vagy a konyhapulton.

3. Amikor már jó ruganyos a tészta (körülbelül 10 perces gyúrás után), tegye egy tálba a tésztát (a legjobb ha kifejezetten dagasztásra kifejlesztett tál), fedje le, és egy órán keresztül kelessze.

shutterstock 139017599

4. Jó alaposan lisztezze be a nyújtódeszkát és borítsa rá a tésztát. Készítsen kisebb cipókat a tésztából, formázzon bagel formákat. Ehhez lapogassa ki a kis cipókat, majd a (bejglihez hasonlóan) tekerje fel a hosszabb oldalával párhuzamosan, ha ez megvan, hajlítsa őket karikába. Lisztezett felületen, letakarva további 30-40 percig kelessze.

5. Amíg a tészta kel, forralja fel a vizet a maradék evőkanálnyi cukorral, és melegítse elő a sütőt legalább 220 fokra, illetve készítsen elő egy mély tálat, tele jéghideg vízzel (sok jégkocka!). Ez utóbbira majd csak akkor van szükség, amikor a bagelt le kell hűteni főzés után.

6. Amikor felforrt a víz, és a tészta is megkelt, szűrőkanállal tegye a lukas közepű kis köröket a forró vízbe, oldalanként 30-30 másodpercre. Fontos, hogy ne tapadjanak össze, szóval a lábas méretétől is függ, hogy hány fér bele egyszerre.

7. Emelje ki a vízből a bageleket, és tegye őket a jégkockás vízbe.

8. Innen mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét szórja meg mákkal, szezámmaggal, vagy amivel szeretné.

9. Körülbelül 10-14 perc alatt süsse készre 220 fokos(!) sütőben. Nagyon fontos, hogy magas hőmérsékleten süsse, mert így gyorsan elkészül és az esélyét sem adja meg az ételnek, hogy kiszáradjon a hosszú sütési idő miatt.

Mindenféle töltelékkel jó, de legalább egyszer érdemes kipróbálni natúr Philadelphia krémsajttal és vékony szelet füstölt lazaccal, kiegészłtésként mehet mellé pár levél rukkola, néhány karika lilahagyma, esetleg kevés kapribogyó vagy friss kaporhajtások.

Oszd meg másokkal is!
Mustra