Megszenvedtünk az ország tortájáért

Zanza!

Bemutatták az ország idei tortáját, sőt, az ország idei cukormentes tortáját és még az ország kenyerét is, amit Szent István kenyerének hívnak. Ezeket augusztus az 20-i hétvége után keressék a cukrászdákban/pékségekben. Annak fejében, hogy újságíróként ezt bő két héttel hamarabb megkóstolhattuk, a meghívón nem árulták el, hogy valójában egy kormányzati augusztus huszadikai propagandaeseményre vagyunk hivatalosak.

Itt rengeteg érdekes adalék mellett kiderült, hogy az augusztus 20-i tüzijátékot a Petőfi rádió élőben közvetíti majd, és, hogy az államtitkár asszony szerint augusztus 20 nemzeti szieszta. A tüzijáték zenéjét társadalmi munkában Havasi "Symphonic" Balázs szerezte, aki, amint azt tavaly év végén már élőben is meghallhathattuk, sikeresen ötvözi a magyar népdalok diszkóritmusbant a Hollywood-i filmzenék grandiózus stílusával. Készüljenek libabőröztető Tavaszi Szélre.

De beszéljünk inkább a fontos dolgokról:

Az ország cukormentes tortája ribizlis almás, és annyit lehet róla tudni, hogy fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékok és tartósítószer nélkül készült. Az édesítéséhez a gyümölcsök mellett nyírfacukrot használtak. Egy 100 grammos szeletben körülbelül 130 kalória van, szénhidráttartalma alacsony. A torta szerintem kifejezetten finom, savanykás, nyárias íze van, és Nándori László cukrászmester munkája, aki heves vakuvillogás közepette vehette át az Egy Csepp Figyelem Alapítvány díját érte. [Update: bár a cukrászda közleményében az szerepelt, és mi is átvettük, fontos, hogy nem gluténmentes a torta, vagyis lisztérzékenyek NEM fogyaszthatják.]

orszagotorta
Fotó: Dívány

Az ország tortája idén a diót sztárolja, az öt döntős versenyző közül a Milotai mézes grillázstorta lett a befutó, a kreáció a Major cukrászdáé, de ugyanezt hamarosan több, mint 200 helyen megkóstolhatják majd. Diós pralinékrém, mézeskrém, középen egy roppanós betét - elvileg ezt kell tapasztalniuk, nekem nem sikerült, vagy a roppanósról van más elképzelésem, vagy megpuhult a roppanósság a tortában. Nem rossz, nem rossz, de szerintem a ribizlis jobb volt. Komoly diórajongóknak azért megér egy próbát.

Szent István idén joghurtos, tönkölybúzás kenyérrel ünnepelhet. Ez kovásszal, csak természetes anyagokból készült, és a pályázati felhívásban feltétel volt az is, hogy a végeredmény a nagyközönség számára élvezhető legyen, beltartalmi értékében verje a szokásos fehér és félbarna kenyereket, és legyen standard módon gyártható. A joghurtos-tönkölybúzás kenyér - Rábai Gábor és ifj. Rábai Gábor munkája - világosbarna színű, a belseje (bélzete) ruganyos, a felhasznált liszt fele volt tönköly, másik fele fehér kenyérliszt. Fél, háromnegyed és kilós kiszerelésben, kerek vágott formában keressék majd augusztus 20 után.

Blogmustra