Jéghideg meggyleves és a többiek

A hideg gyümölcsleves a magyar háziasszonyok és vendéglátóipar univerzális válasza a kánikulára. Érthető is: egyszerű, gyors, és ha nem nyomjuk tele liszttel, pudingporral, szükségtelenül sok cukorral és tejszínnel, még könnyű és frissítő is.

shutterstock 59072119

Mivel a fotózáshoz szánt lábasnyit - a kutya legnagyobb örömére és a gyerekek legnagyobb bánatára - a konyha kövére öntöttem, ezt a receptet most ügynökségi képpel illusztráltuk.

70 dkg meggy (vagy 2 üveges befőtt)
1 liter víz (vagy a befőttek leve+fél liter víz)
1 rúd fahéj
2-3 szegfűszeg
néhány evőkanál cukor
1 citrom héja
1 nagy pohár joghurt/kefír/tejföl

1. Tegyük fel a vizet a fahéjrúddal és a szegfűszeggel főni. Amíg ez forrdogál, maguzzuk ki a meggyet. Ha konzervből készül, azok felvizezett levében főzzük a fűszereket pár percig.

2. Néhány perc után mehet bele a meggy, és néhány evőkanál cukor. Én savanyúbbra szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése.

3. Ha a meggy egy picikét megpuhult - nem kell szétfőzni - reszeljük bele egy citrom héját. (A citrom előkezeléséről már szó volt)

4. Keverjünk el egy nagy pohár joghurtot/tejfölt/kefírt kézi habverővel néhány evőkanál lével. Ha sima, öntsük vissza a levesbe.

5. Hűtsük le, és meg is vagyunk. A hűtés leggyorsabb módja, ha a lábost a mosogatóban vagy a kádban hideg vízbe állítjuk, a vizet - főleg a mosogatóban, ahol kevesebb van belőle - érdemes cserélgetni. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe.

További kánikulai tippek:

kovászos uborka leves

spanyol gazpacho

lengyel hideg sörleves

öt különleges frissítő ital

kánikulai limonádékalauz

villámgyors házi jégkrémek

fagylaltok minden mennyiségben

húsevőknek is vállalható saláták

kovászos uborka

Mustra