Öt különleges hűsítő a kánikulában

Ebben a rekkenő hőségben semmi mást nem lehet csinálni, mint vedelni. Persze leginkább vizet, de szomjoltóként azért becsúszhat egy-két alkoholmentes frissítő, na, meg persze meló után pár alkoholos is.

shutterstock 138600914

Nagy valószínűség szerint mikor ezt olvassa, épp a munkahelyén ül, a monitort bámulja és rohadtul nincsen kedve dolgozni, mert a klíma persze pont most romlott el, és 36 fok van. És hát ki tud ilyen időben munkára koncentrálni?!

Igen, nekünk is elég nehezünkre esik itt a szerkesztőségben, ezért is készítettünk el párat ezekből a fura innivalókból, hogy kipróbáljuk, működnek-e. Jelentjük: működnek, és totál új ízeket ismertünk meg. A dolog nem csak azért zseniális, mert egy csomó hideg italt iszunk, hanem azért is, mert ezek olyan alapanyagokból készülnek, amik segítenek hűteni a testünket. Tipikusan ilyen (sok egyéb mellett) az uborka, a zöldsaláta, a paradicsom, a cukkini, az alma, a menta, és a citrusfélék.

Az egésznek a lényege a temérdek mennyiségű jégkocka. Az alábbi frissítőkhöz három alapvető dolog kell: egy izmos turmixgép, jég és kancsó. A többi hozzávalót a sarki boltban be tudja szerezni.

Uborka juice

Az uborka remek szomjoltó, olcsó, és teljesen semleges az íze. Nagyon kevés a kalória benne, vitaminokat viszont bőven tartalmaz, így akár egész nap is szürcsölgetheti. Az elkészítése sem túl nagy cucc, figyeljen csak:

5-6 uborkát pucoljon meg, adjon hozzá jó sok jeget, egy kanál mézet (vagy többet, de akkor ne gondoljon diétára), és turmixolja össze. Egy gézen vagy harisnyán keresztül szűrje le, és már kész is. Hűtőben akár 5-6 napig is eláll.

shutterstock 104416811

Fahéjas jeges víz

A fahéjas víz két dologból áll, egy egész rúd fahéjból és jeges vízből, de mivel a fahéj inkább melegít, mint hűt, ilyenkor tovább ízesítjük, hogy ezt ellensúlyozzuk. Vegyen egy jó nagy kancsót, dobja bele a fahéjat, és hagyja benne 6-8 órán keresztül. A víz egy kicsit zavaros lesz, de ez normális. Ha finnyás, és kristálytiszta fahéjas vizet szeretne, forraljon fel egy bögre vizet egy rúd fahéjjal, hűtse le, és ebből a koncentrátumból adjon a jeges vízhez. Facsarjon bele citromlevet, önthet hozzá almalevet is, és turbózhatja mentával. Amellett, hogy jó hűsítő, fogyókúrázóknak is ideális: a fahéj és a citrom is zsírégető hatással bír. Szénsavas vízzel is kiváló,

shutterstock 138591479

Brazil limonádé

Első hangzásra nagyon bizarrnak tűnik ez az ital a sűrített tej miatt, de ez csak addig van, amíg meg nem kóstolja. Jegesen egyszerűen mesés hűsítő.

Egy kancsó vizet, egy marék jeget, 2-3 jó alaposan megtisztított lime-ot és 3-4 evőkanál sűrített tejet turmixoljon össze 20 másodpercig. Ezt is le kell szűrni, ugyanúgy, mint az uborka juice-t. A pohárba dobáljon még jégkockát, és úgy öntse rá a limonádét.

Ha keserűnek találja, keverjen hozzá kevés nádcukrot, vagy mézet.

shutterstock 102152110

Jeges paradicsomvíz

10 közepes paradicsomot durvára vágjon fel, és egy evőkanál durvaszemű sóval turmixoljon össze jó pépesre. Tegye az egészet egy gézzel kibélelt szürőbe, a szűrőt meg állítsa egy lábasba vagy műanyagtálba, és tegye a hűtőbe. Legalább 8 órán keresztül hagyja benne, hogy a lé teljesen ki tudjon csöpögni a paradicsomból. Ne nyomkodja, úgy már nem lesz az igazi!

Természetesen választhatja a fakanalas technikát is: kötözze egy fakanálra a paradicsomos gézt és így lógassa a tál fölé. Ebben az esetben vigyázzon, hogy a géz ne érjen le a tál aljára.

Egy kicsit időigényes ennek a nyári italnak az elkészítése, a legjobb ha este akasztgat, és napközben meg elfogyasztja a nedüt. Ja, persze jéggel.

shutterstock 3199943

Mentás, bazsalikomos, citromos limonádé

Egy csokor mentát, egy marék bazsalikomot és 2 citrom belsejét egy turmixgépben aprítson péppé. Öntse fel egy liter vízzel, jégkockával, és ismét turmixoljon. A végén szűrőn szűrje át a löttyöt, és kész is. Ízesítheti nádcukorral, és tálalásnál tehet a pohárba friss mentalevelet.

shutterstock 129455378
Blogmustra