Akárhogy igyekeztünk, arra nem sikerült rájönnünk, hogy vajon mikor lesz tavasz, csak arra, hogy mi a jó a hosszúra nyúlt télben. Az a jó benne, hogy legálisan lehet csokit enni. Sokat és finomat. Magában vagy mással, magunkban vagy mással, hidegen vagy forrón, törve vagy kanalazva, süti helyett, vagy sütiben. Ha sütiben, akkor használjuk ki a rossz időt, és süssünk masszív csokis sütiket, a könnyű joghurtos, légiesebb desszerteket meg majd akkkor, ha egyszer jobb lesz az idő. Már ha lesz olyan. Ha 2013 a tél éve lesz, akkor pedig marad a B-terv, a csokitorta-maraton.
Eheti pénteki sütink is egy téltúlélő csokibomba, némi fahéj és konyak támogatásával.
Hozzávalók 23-24 cm-es tortaformához:
25 dkg aszalt szilva
4 evőkanál konyak
5 dkg vaj
2,5 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
15 dkg cukor
4 db tojásfehérje
8,5 dkg liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
vaj és kakaópor a tortaforma kikenéséhez
1. Az aszalt szilvára locsoljuk a konyakot, és ázni hagyjuk kb. 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Kivajazunk, és kakaóporral körbehintünk egy tortaformát.
2. A vajat egy kis lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, a kockákra tördelt csokoládét, a cukrot, 1 dl vizet és kis lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
4. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz, végül a csokis keveréket is hozzáadjuk, és sima masszává keverjük.
5. A masszát a tortaformába öntjük, rászórjuk a beáztatott szilvákat, meglocsoljuk a maradék konyakkal, és kb. 30 perc alatt megsütjük, éppen csak szilárdra. (A teteje kicsit repedezhet.)
Ha pedig mégis az örök télre kell berendezkedni, érdemes kipróbálni ezt a tortát is.