Mit keres Coco Chanel egy antiszemita lap karikatúráján?

Több író és életrajz-kutató foglalkozott már azzal, hogy Coco Chanelt 1940-ben beszervezte az Abwehr, a náci hírszerzés, amit levéltárakban világszerte végzett kutatásokkal is alátámasztanak a szerzők. A tervezőzseni életét és munkásságát szinte mindenki jól ismeri világszerte, náci háborús tevékenységét többek között Hal Vaughan újságíró tárta fel 2011-ben, melyről könyvet is írt Sleeping With the Enemy: Coco Chanel's Secret War( Egy ágyban az ellenséggel, Coco Chanel titkos háborúja) címmel. A könyv részletesen beszámol arról, hogy Chanel F-7124-es ügynökként, Westminster fedőnéven működött együtt, ami egy korábbi szerelmének neve volt.

Coco Chanelről azonban antiszemita karikatúrák is napvilágot láttak, melyeket Paul Iribe készített a tervezőről. Az antiszemita francia illusztrátor és Chanel kapcsolata még az 1930-as évek elején kezdődött. Iribe karrierjét Chanel indította el, amikor beajánlotta őt a Le Temoin magazinnak, ami országszerte egy erőszakos, zsidóellenes, ultra-nacionalista kiadvány volt – írja Jennifer Wright, a gloss.com szerkesztője.

original

Iribe még egy aktképet is rajzolt Chanelről, mellyel célja Franciaország megtestesítése volt, azé az országé, ahol éppen Adolf Hitler is tartózkodott. Elemzők szerint a kép a rajzoló szemszögéből nézve azt sugallja, hogy csak Hitler mentheti meg Franciaországot. Miután Iribe meghalt és elkezdődött a háború, Chanel Párizsban élt a Ritz hetedik emeletén és Hermann Göringgel illetve Joseph Goebbelsel mulatta az időt a szálloda bárjában.

A tervezőnő a Vaughan könyv szerint náci kapcsolatait használta fel például ahhoz is, hogy kicsikarja a Chanel parfüm feletti irányítást a francia zsidó családból való Wertheimer testvérek kezéből. A tények ellenére Chanel mindig is tagadta, hogy valaha is együttműködött volna vagy kémkedett volna a náciknak.

3363847
Keystone / Europress / Getty

A botrányba kevert Chanel egyik parfümreklámját egyébként nemrég tette közzé a márka, melyen a Chanel n°5 rajongó Marilyn Monroe maga osztja meg a közönséggel, hogy alvás közben nem hálóinget vagy pizsamát visel, de mégsem érzi magát pucérnak, mivel öt cseppet szór bőrére a Chanel n°5-ből, mielőtt ágyba bújik – írja a fashion.telegraph.co.uk. Hallgassa meg ön is a szőke színésznő  klasszikus mondatát eredetiben a betiltásra ítélt illatról!

Oszd meg másokkal is!
Mustra