Megkerestük a legfinomabb olívabogyót

A hazai hiper- és szupermarketek választékából tizenhatféle olajbogyót kóstoltunk, hogy értékeljük őket íz és állag szempontjából. Mindenki 1-től 5-ig pontozhatott, majd összeadtuk a kiutalt pontszámokat. Meglepő módon a zöld olívák közel azonos pontszámot értek el, a feketéknél viszont erősen szóródott a mezőny. Érdekesség, hogy bár a kontraszt kedvéért becsempésztünk a versenyzők közé több fajta eredeti spanyol családi remeket is, egyikük elég rossz helyen végzett. Vásároltunk néhány töltött bogyót is, mert egyszerűen nem hagyhattuk ott őket, de ezeket persze nem lett volna értelme a sima bogyókkal egy mezőnyben versenyeztetni. Cikkünk végén azért őket is külön értékeltük.

photo
Dívány

A zöldek között az első helyet a Torremars Aceizuna Manzanilla nyerte, ami az egyik eredeti spanyol versenyző, a töltöttek mezőnyében pedig a Borges csípős paprikása lett a legjobb. A feketéknél egy nyertes lett, szintén a Borges terméke, amit a többiek sajnos meg se közelítettek…

Íme a zöld olívák

La Puebla

A  megszokotthoz képest nagyon sótlan, és túlságosan puha is, mégsem ez végzett a legrosszabb helyen.

Összetétel: olívabogyó, víz, étkezési só, tejsav, citromsav, aszkorbinsav.

DeSpar

Mindenki azt mondta, hogy savanyú az íze, még ha nem is bántóan az. Az egyik kóstoló vegyszeres ízt is érzett, szerencsére ezzel egyedül csak ő volt így.

Összetétel: víz, só, citromsav, L-aszkorbinsav, olajbogyó.

Happy Frucht

Nagyon finom az íze, bár szerintünk egy kicsit elsózták – inkább salátába ideális. A kóstoló résztvevői valamennyien próbálták már ezt a márkát, így nem lepődtek meg a 19 ponton, amit szerzett. Hasonló eredményre számítottunk.

Összetétel: olajbogyó, víz, konyhasó, tejsav.

Torremar Gordal (óriás olajbogyó)

Az állaga egészen jó, de mindenkit zavart a gigantikus mérete. Kizárólag emiatt nem vennénk meg. És az összetétele alapján is kicsit túl sok minden van benne.

Termelő, termőhely

Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni. Óriás szemű, tömör húsú fajta. Az optimális gyümölcshús–mag arány miatt főleg csemegebogyó készül belőle.

Összetétel: olajbogyó, víz, só, antioxidáns: citromsav (E-330), tartósítószer: kálium-szorbát (E-202), ízfokozó: nátrium-glutamát (E-621).

Torremar Manzanillas

„Nagyon finom, igazi spanyol olajbogyó íze van!” – hangzott a felkiáltás egyikünktől. Ezt a véleményt a többi, magyar ízekre beállt kóstoló is osztotta, mindenki elégedetten bólogatott, és a legtöbben ebből repetáztak, pedig enyhén sós, inkább ecetes az ízvilága. Spanyolországban csak ilyen olajbogyót lehet kapni a piacon, és az üveges kiszerelések íze is inkább erre a termékre hasonlít. (Ugyanonnan származik, mint a másik Torremar termék.) Azért sajnáljuk, hogy van benne nátrium-glutamát...

Összetétel: manzanilla olajbogyó, víz, só, tejsav (E-270), antioxidáns: citromsav (E-330), tartósítószer: kálium-szorbát (E-202) és nátrium-benzoát (E-211), ízfokozó: nátrium-glutamát (E-621).

Tesco value

Enyhén ecetes, de a sóval nem fukarkodtak. Aprók a bogyók, se nem puhák, se nem kemények, pont jók. Mindezzel együtt megéri az árát.

Összetétel: olívabogyó, víz, paprikatöltelék, E401, guárgumi, kalcium-klorid, étkezési só, tejsav, citromsav, aszkorbinsav.

photo (1)
Dívány

Ez pedig a fekete olívák mezőnye:

Fragata Spanish Olives

Alig akadt olyan a kóstolók között, aki nem nulla pontot adott ennek a terméknek. Mállik, borzasztó sós, és más íze nincs is.

Összetétel: fekete olívabogyó, étkezési tengeri só, víz, E579.

DeSpar

„Ez az olajbogyó a kémikusok álma” – bukott ki egyikünkből. Annyi ismeretlen vegyszerízt lehet benne érezni, hogy napokig vizsgálhatnák a laborban. A bogyó mállik, rettenetesen sós, és (a vegyszeren kívül) egyéb íze nincs is. Mindenki kiérezte a bántó mellékízt.

Összetétel: fekete olíva, só, vas-glukamát.

Borges

Rögtön mindenki azt mondta, hogy nagyon kellemes fűszeres íze van. Valaki még bazsalikomízt is felfedezett benne. A második legjobb lett.

Összetétel: fekete olívabogyó, só, természetes aromák, stabilizátor: vas-glükonát.

Figaro

Az állaga nagyon rossz, szétmállik a szájban. Az íze már egy fokkal jobb, de mint tudjuk: lehet, hogy nem  rossz, de a jó az nem ilyen.

Összetétel: fekete olívabogyó, konyhasó, víz, vas-glukonát.

Bonduelle

Senkinek nem jött be a Bonduelle terméke. Többen hipózott ízűnek vélték, bár szerencsére fogalmam sincs milyen lehet bárminek is az íze, ami hipózott…

Összetétel: fekete olívabogyó, konyhasó, víz, vas-glukonát.

Tesco

Szegény Tesco a zöld dicsőség után feketében nem tudott virítani: a kóstolók egytől egyik nulla pontot adtak a bogyóra és értékelhetetlennek nyilvánították.

Összetétel: fekete olívabogyó, étkezési tengeri só, víz, E579.

Ezeket sem hagyhattuk ki: a töltött olajbogyók mezőnye

Belevettünk a kóstolóba pár töltött bogyót is. Az egyik a neve miatt volt felettébb érdekes: Kaiser Franz Josef, a másik a csípős tölteléke miatt. Előbbi csalódás volt, utóbbit viszont nagyon szerettük. A Fragata hozta a formáját, az Olimercát inkább többet nem kóstolnánk meg, köszönjük!

Kaiser Franz Josef

Az egyik kóstoló enyhe sajtos ízt vélt felfedezni ebben az olívában, ami azért érdekes mert paprikával volt töltve. Összetétel: olívabogyó, víz, paprikatöltelék, E270, E230, E300, E401, E412.

Fragata Pimiento

Jó az állaga és az íze is, viszont kesernyés mellékíze van. Az összetétele alapján lehet is mitől. Érdekes, hogy a vakteszten az elsők között végzett.

Összetétel: manzanilla olívabogyó, víz, paprikatöltelék, E401, guárgumi, kalcium-klorid, étkezési só, tejsav, citromsav, aszkorbinsav.

Olimerca

A legtöbb olcsó olajbogyónak ilyen íze van: ecetes és nagyon sós. Na, meg még puha is. Pizza tetejére azért így is tökéletes lehet.

Összetétel: manzanilla olívabogyó, víz, paprikatöltelék, E401, guárgumi, kalcium-klorid, étkezési só, tejsav, citromsav, aszkorbinsav.

Borges

Nagyon jó az állaga, és isteni finom is. A csípős paprika pont annyira csíp, amennyire kell, bár aki nem szereti a csípős dolgokat, annak lehet, hogy kicsit erős is lesz. Összetétel: zöld olajbogyó, csípős paprikakrém 6% (paprika és csípős paprika koncentrátum 98%), sűrítőanyag: nátrium-alginát, só, ízfokozó: nátrium-glutamát, savanyúságszabályzók: citrom- és tejsav, aszkorbinsav.

Zöld olajbogyók Pontszám Ár (kiszerelés) Nettó töltősúly (g) Fajlagos ár
Torremars aceizuna manzanilla 20 800 200 4000
Fragata pimiento 20 359 100 3590
Happy Frucht olivy 19 259 85 3047
Tesco value 16 99 75 1320
La Puebla 15 550 450 1222
Torremars aceituna (óriás szemű) 13 800 200 4000
DeSpar - Olive Denocciolate 11 329 130 2530
         
Fekete olajbogyók        
Bonduelle 8 449 120 3741
Figaro 10 229 110 2082
Bonduelle 8 449 120 3741
Fragata spanish olives 2 919 450 2042
DeSpar - Olive Nere Denocciolate 2 379 125 3032
Fekete olajbogyók        
         
Töltött olajbogyók        
Fragata pimiento 20 359 100 3590
Borges csípőspaprikás 20 399 140 2850
Olimerca paprikakrémmel töltve 14 168 85 1976
Kaiser Franz Josef Exclusive 12 389 130 2993

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra