Online divattörténet a FIT divatmúzeumtól

Kibővítette online elérhető kollekcióját a New York-i Fashion Institute of Technology múzeuma (amelyet leginkább csak FIT-ként emlegetnek), így a fotóarchívumban már közel 1500 couture ruha és kiegészítő fotói között böngészhetünk. Az egyik leghíresebb divatmúzeum több mint 50 ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik, bőven akad tehát digitalizálnivaló – amire a divatrajongók örömére a tervek szerint egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek.

Az online fotóadatbázis felturbózásának ötlete onnan származik, hogy a múzeum munkatársai javában dolgoznak a Taschen kiadónál novemberben megjelenő háromnyelvű albumon, amely a Fashion Designers, A-Z: The Collection of The Museum at FIT címet viseli.

"Mivel éppen rengeteget fotózunk és írunk, arra gondultunk, ez remek alkalom, hogy az elkészült új anyagot online is elérhetővé tegyük, így gazdagítva a kollekciót" – mondta Valerie Steele divatteoretikus, a múzeum igazgatója a New York Timesnak. A mostani kiegészítés emellett a múzeum online jelenlétének megújítását is jelzi: a jövőben a FIT a korábbi 15 év kiállításait is elérhetővé kívánja tenni, valamint nyit a közösségi média felé is: összehangolja weboldalát a Pinterest-profiljával.

A kollekció fotói a 18. századtól kezdve napjainkig mutatják be a divattörténetet, olyan divatházak ruháin keresztül, mint az Yves Saint Laurent, a Chanel, a Balenciaga, vagy a Dior, de Louboutin-cipőkben és hatvanas évekbeli Pucci táskákban is lehet gyönyörködni. A keresés többféle szűrő alapján is lehetséges, így ha ügyesek vagyunk, olyan érdekességekre is bukkanhatunk, mint Don Johnson Miami Vice-zakója a nyolcvanas évek végéről.

A múzeum teljesen szimpatikus hozzáállást képvisel: remélik, hogy a képeket minél többen böngészik, letöltik és meg is osztják, így a mostantól havonta bővülő adatbázis hasznos információforrás lehet a divattörténetet tanulóknak – vagy szimplán bárkinek, aki érdeklődik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek