Izraelben nem fotóznak többé csontsovány modelleket

000 SAPA980422420180

A nők önképén sokat ront, hogy csontsovány modelleket állítanak eléjük példaképként – állítja egy friss angol felmérés. Ennek fényében teljesen érthető, hogy hétfőtől Izraelben törvény tiltja, hogy alultáplált nők szerepeljenek a helyi reklámokban – írja az AP.

Az új törvény értelmében a modelleknek három hónapnál nem régebbi orvosi papírral kell igazolniuk, hogy nem alultápláltak a WHO irányszámai szerint, tehát a testtömegindexük (továbbiakban BMI) 18,5 fölött van. Ha mégis olyan nővel készül reklám, akinek nincsenek papírjai, a hirdetés nem jelenhet meg sehol Izraelben. Plusz tiltás alá esnek a digitálisan vékonyított nőket ábrázoló képek is. Bár a kezdeményezéssel nagyjából mindenki egyetért, a modellek már háborognak.

Adi Neumann modell szerint például nem igazságos a BMI alapján megítélni, hisz ő tök jól van, de a BMI-je nem éri el a 18,5-öt. A legmenőbb amerikai étkezési zavarokkal foglalkozó David Herzog szerint sem helyes ez a fajta diszkrimináció, mivel az ember súlya folyamatosan változik.

Az izraeli szabályzat annyiból különleges, hogy nem a kifutókra vonatkozik: alultáplált kifutós modelleket elvileg évek óta nem lehet sehol alkalmazni. 2006 óta tilos (elvileg) a madridi divathéten kórosan sovány modelleket alkalmazni, 2008-ban pedig a franciák is besokalltak. A berlini divathéten ugyan voltak problémák, és nemrég a Versace divatbemutatóján kellett FEMEN tüntetést tartani, de néhány kivételtől eltekintve a nyugati divatheteken évek óta nem alkalmaznak olyan modelleket, akiknek a BMI-je a normális tartomány alatt van - még a kórosan sovány Victoria Beckham is elzavarta bemutatójáról a csontkollekciókat.

000 DV1081119
Jack Guez

„Egy csomó modellnek keresztbe teszünk, de rengeteg gyereket megmentünk ezzel” – véli Dr. Rachel Adato, az új törvényt támogató izraeli politikus, aki azt is elmondta, hogy csak az emberek 5%-ának az alkata engedi meg, hogy minden önsanyargatás nélkül a 18,5-es határ alatt éljenek. Izraelben egyébként mindössze 300 modell dolgozik, és a törvény csak a fotókat érinti, a kifutós munkákat nem.

Saját BMI-jét könnyen kiszámolhatja itt, vagy papíron is. Testsúlyát ossza el méterben megadott testmagassága négyzetével! Az így kapott eredmény lesz a BMI, azaz a kiló/négyzetméter arány. A 18,5-es BMI azt jelenti modellek esetében, hogy egy 175 centi magas nőnek minimum 57 kilót kell nyomnia, egy 180 cenit magas kifutós modellnek pedig 60 kilót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra