Már megint visszatért a zokni-szandál

Az emberiséget alapvetően megosztó divatkérdések: a szilikonpántos melltartó, a Bundesliga-frizura és a zokni-szandál párosítás közül a legutóbbi lesz a divat idén ősszel. A Telegraph azt írja, hogy a legnagyobb divatházak 2010-es őszi-téli kollekcióiban szerepel a zokni és a szandál párosítása. A Burberry, a Prada és az Armani is támogatja a bizarr ötletet.

A zokni-szandál a mindent felvállaló nyolcvanas évek óta két éve már egyszer betört a nemzetközi divatvilágba, amikor a nyári tűsarkú cipőkhöz vékony bokazoknit javasoltak, mint megfelelő viselet, de ez a mostani még annál is sokkal durvább.

Egy fontos hazai szakblog: Szandál Zoknival
Egy fontos hazai szakblog: Szandál Zoknival

A mostani trendeket is erősen támogató modellből lett tévés, Alexa Chung a tűsarkú-vékony zokni párosítás egyik fő támogatója volt. A Black Book szerint egyenesen neki köszönhető, hogy ez a párosítás újra divatba jött. "Nem szeretem a lábfejemet, úgyhogy a nyitott szandálokhoz általában zoknit húzok, hogy így takarjam el a szörnyűséget" - nyilatkozta korábban a modell a New York Timesnak arról, hogy miért hordja zoknival a szandálokat.

A 2008-ban kezdődött propaganda úgy látszik 2010 telére el is éri a célját. Eddig ugyan azt javasolták, hogy a zokni kiegészítőként szerepeljen, és ne bírjon különösebb funkcióval. Vagyis ne azért vegye fel valaki, hogy ezzel melegítse a lábát. A 2010-es trendek ennek ellentmondani látszanak. Teljesen egyértelmű vastag zoknikat láthatunk, amiket robusztus szandálokhoz illik hordani, természetesen azért, hogy a divatkövető lába ne fázzon télen.

A Burberry zokni-szandál párosítása nyárra
A Burberry zokni-szandál párosítása nyárra

A Fab Sugar szerkesztője is nagy rajongója a zokni-szandál 2010-es verziójának, ami szerinte a 2009-es téli divat egyik nagy felfedezése volt. Boldog, hogy a viselet idén eljuthat a nagyközönséghez, de persze csak akkor, ha a viselők betartanak néhány tanácsot. "Valami komolyabb darab kell azért hozzájuk. Nem jó párosítás a zoknihoz a tűsarkú vagy az estélyi cipő. De például bármilyen fa, platform cipő mehet hozzá, de különösen a bokacsizmák! Én a magam részéről kerülném a fehér zoknit, inkább a szürke vagy a bézs" - nyilatkozta a Telegraphnak Marisa Fontana, a Fab Sugar szerkesztője.

Az ismert arcok közül, Alexa Chung mellett Chloe Sevigny, Agyness Deyn és Kate Moss is a zokni-szandál párosítás pártján állnak, bár leginkább olyan képek készültek eddig róluk, amikor a bizarr divat nyári verzióját viselik magukon.

Ha esetleg úgy dönt, hogy télen a legújabb divatnak megfelelően öltözködik, akkor a nyári darabjai közül leginkább a szürke, fekete, barna szandáljait javasolják a divat megmondóemberei, és természetesen az a legjobb, ha az aktuális trendeknek megfelelően pántokból van az a szandál, de az igazán merészek a Fab Tv felvételén látott klumpafazont is kipróbálhatják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra