Teltkarcsú modell a francia ELLE címlapján

tara elle france

Egy évvel azután, hogy a francia ELLE sminknélküli hírességekkel próbálta növelni az átlagos nők önbizalmát, egy újabb lépést tettek annak érdekében, hogy azok se érezzék magukat annyira rosszul a bőrükben, akik nem hasonlítanak a kifutókon vagy a magazinok többségében látható modellekre. Az áprilisi szám címlapján ugyanis egy „plus-size” modell, név szerint Tara Lynn látható. Sőt, a 44-es konfekciómérettel rendelkező modellről nemcsak egy kép látható a magazinban, hanem David Oldham fotós egy egész sorozatot készített, így láthatjuk Lynnt meztelenül és fürdőruhában is. A francia ELLE ominózus számában nemcsak Tara Lynn képeivel kedveskedtek a szerkesztők a méretesebb olvasóknak, hanem a témában jártas divatbloggerek is számtalan öltözködési tanáccsal látják el őket.

Az ötlet persze cseppet sem számít újnak, az olasz Vogue honlapján például egy külön aloldalt hozott létre a kicsit teltebb nőknek. És ne feledkezzünk meg a V magazin januári számáról sem, amiben egyébként Tara Lynn is szerepelt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden hasonló kiadvány ennyire nyitott lenne a témában. A PopEater információi szerint az Oscar-díjra jelölt Gabourey Sidibe súlya miatt valószínűleg soha nem szerepel majd a Vogue amerikai kiadásában. Legalábbis erre utalt az oldal egyik munkatársának bennfentes informátora. „Az, amit az Oscar-gálára vett fel nem is ruha, hanem inkább egy sátor. A Vogue-ban a tervezők legújabb és legjobb kreációi láthatóak. Egy átlagos méretekkel rendelkező lány nem is férne bele azokba a ruhákba, Gabbyról nem is beszélve” – nyilatkozta a bennfentes, akinek politikailag nem túl korrekt szavait Anna Wintour szerkesztőasszony szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni.

Arról, hogy a francia ELLE próbálkozása mennyire változtatja meg egy olyan ország felfogását, amelynek fővárosa a divat egyik fellegvára, és elvileg a sovány nőkért rajong, megoszlanak a vélemények. Ami a számokat illeti, bár Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban sokkal rosszabb a helyzet, azért Franciaországban is sok a túlsúlyos vagy elhízott ember. A francia nők negyvenkét, a francia férfiaknak pedig ötvenegy százaléka küzd ilyen problémákkal. Egyesek szerint mindenesetre Franciaországban a kicsit teltebb alak igazán soha nem lesz elfogadott, és többen úgy vélik, az áprilisi ELLE csak reklámfogás, nincsenek igazán komoly gondolatok mögötte. Egy párizsi divatszakember szerint szó sincs arról, hogy az ELLE önként és dalolva állt volna ki a teltebb hölgyek mellett, csupán így próbálják belefojtani a szót azokba, akik azzal vádolják őket, hogy csak és kizárólag sovány nőket szerepeltetnek.

Vannak olyanok, akik pont az ellenkezőjét gondolják. Sakina, a Saks and the City blog szerzője szerint egy csodálatos kezdeményezésről van szó. „A divatvilág átalakulóban van, igaz, ez egy lassú folyamat. Az ELLE-ről sokan úgy gondolják, hogy egy olyan magazin, ami igenis kiáll a nőkért. Remélem, hogy az áprilisi szám nem egyszeri dolog. A párizsi elegancia nem a súlyról, vagy a méretekről szól, hanem a stílusról” – nyilatkozta Sakina, aki szintén nem volt elégedett magával, mivel úgy gondolta, hogy a teltebb formái miatt nem lehet szép. „Ahány nő, annyi alak, és a divatvilágban, valamint a hirdetésekben szereplő nők annyira különböznek az átlagtól, hogy miattuk nagyon sokan nem érzik magukat jól a bőrükben” – tette hozzá. A Guardian szerint némi reményre ad okot Velvet d'Amour esete is. Az Egyesült Államokban született modell jelenleg Párizsban él, és méretei ellenére olyan tervezők bemutatóin vonult végig a kifutón mint például Jean Paul Gaultier és John Galliano.

Oszd meg másokkal is!
Mustra