Kedvenc zöldségem egy fűszer

Az egyik legkedvesebb fűszernövényem, a zsálya, zöldségként is hasznosítható.

A zsálya vágott csokorban ritkán kapható nagylevelű formában, ezért érdemes otthon, cserépben tartani pár tövet. Gyógynövény, elég rossz ízű teát ad, de az gyulladáscsökkentő.

Zöldségekhez szeretem a legjobban használni, íze legalább olyan mély, mintha hús lenne, ezt a szerepet a gombák tudják még jól eljátszani.

cukkini zsalyatortavala

A zsálya a cukkini legjobb fűszere, de jól megy a sütőtökhöz, az édes kukoricához, articsókához, borjúhúshoz (a klasszikus saltaimbocca is erre a párosra épül), és a májhoz is.

A legegyszerűbb recept a pasta con salvia e burro, zsályás-vajas tészta. A fogkeményre főzött durumtésztába fejenként egy evőkanál vajat és két-három apróra vágott friss zsályalevelet keverek, jól megsózom. Parmezánnal megszórva jobb, de nélküle is finom.

Forró olajban hirtelen kisütött zsályalevélchipsekkel egy sima cukkini, sütőtök vagy zöldséglevest lehet szépen kiszínezni.

Elszántak kiránthatják. A nagyobb zsályaleveleket palacsintatésztába húzom, és bő, forró olajban kisütöm. Köretnek, előételnek, kisérőnek lehet feladni, de ehhez a fogáshoz nagyon kell szeretni az ízét.

Szolídabb megoldás rántottába keverni, vagy csicseriborsóliszttel és egy kevés vízzel készített masszából egy serpenyőben lepényt sütni belőle. Ez a vastag palacsinta szeletelve, egy salátával, szelet hússal, párolt zöldséggel főételnek is megfelel, magában túl tömény. A képen egy ilyen lepény párolt cukkinivel látható.

Szeretik a zsályát?

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek