Minél vörösebb a rúzs, annál mérgezőbb?

Az egyik fél állítja, az ólom, ami szinte minden rúzsban van, egészségkárosodást okoz. A másik oldal szerint annyi ólom, amennyi egy rúzsban van nem okozhat gondot.

Ön szerint ártalmas a rúzsban található ólom?

A vita a rúzs ártalmasságáról évtizedek óta tart, a két, ellentétes oldal nem enged, írja a New York Times. Az egyik fél állítja, az ólomtartalmú rúzs egészségkárosodást okoz. Ólom pedig majdnem minden rúzsban van. A másik oldal szerint a rúzsokban található ólommennyiség nem okozhat gondot.

Arra egyelőre nincs is szabályozás, a rúzs mennyi nehézfémet tartalmazhat, így csupán a gyártók jóindulatára vagyunk bízva, míg a döntés - talán pár év múlva – megszületik.

Az egyik oldalon a képviselői csoportok és az orvosok állnak, akik azt mondják, ha valaki ólmot tartalmazó rúzst használ, kiteszi magát annak a veszélynek, hogy a szervezetébe nagy mértékben kerül neurotoxin, ez állításuk szerint viselkedési vagy akár tanulási problémákat is okozhat. A másik oldalon a nem teljesen feddhetetlen hírnevű FDA (Food and Drug Administration, vagyis a az amerikai gyógyszerengedélyezési és felügyeleti szerv) és külső szakértők állnak, akik azt mondják az ólom ilyen kis mennyiségben nem okozhat semmilyen egészségügyi problémát.

Nézzen sztárokat vörös rúzzsal!

A vita februárban robbant ki újra, amikor a kozmetikumok biztonságosságáért küzdő amerikai mozgalom, a Campaign for Safe Cosmetics arra kérte az FDA-t, hozza nyilvánosságra a rúzsok ólom tartalmáról szóló adataikat. A vizsgálatot még 2007-ben végezték el, és a költségeit a biztonságos kozmetikumokért küzdő cég fizette. A végeredmény szerint a megvizsgált 33 rúzs egyharmadában több ólmot találtak, mint amennyi a megengedett a határérték (egy rúzsban a maximum 0,1 ppm, ami a rúzs egy milliomodát jelenti) a gyerekeknek szánt édességben. A vizsgálatban azért ezt a határértéket választották, mert a szervezet szerint a rúzs is ételnek számít, hiszen ugyanúgy bejut a szervezetünkbe.

A L'Oreal Colur Riche True Red elnevezésű rúzsa 0,65 ppm értéket, míg a Cover Girl's Incredifull Lipcolor Maximum Red terméke 0,56 ppm értéket mutatott. A Dior Addict Positve Red terméke, mely 24 dollárba kerül 0,21 ppm értéket mutatott, ezzel szemben néhány olcsóbb termékben egyáltalán nem mutattak ki a vizsgálatok ólmot. A Dior termékét azóta ugyan bevonták, de a cég a L'Oreallal és a Cover Girl kozmetikai termékeket gyártó céggel nagy egyetértésben állította, ők alaposan megvizsgálják produktumaikat, és semmit sem tesznek a polcokra, ami esetleg árthatna vásárlóiknak.

Stacy Malkan, a biztonságos kozmetikai termékekért küzdő mozgalom alapítója állítja, az ólom sokkal nagyobb eséllyel bukkan fel a vörösebb árnyalatú termékekben. A mozgalom ezek után arra szeretné ösztönözni a cégeket, alakítsák át a termékeiket, az FDA-nak pedig azt tanácsolják, szigorítsák a szabályozásokat.

Mindenesetre a toxikológusok szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban akkora a veszély. "Ezek a dolgok nagyon ijesztőnek hangzanak, de óriási különbség aközött, ahogyan a toxikológusok és ahogyan az aktivisták értékelik a kockázatot" - nyilatkozta Trevor Butterwort, a stats.org szerkesztője. Márciusban az oldal megkérdezte a toxikológusok társaságának 937 tagját arról, hogy szerintük valóban valós veszélyeket rejtenek-e az ólom tartalmú kozmetikumok. 66 százalékuk nemet mondott, 26 százalékuk szerint valós problémáról van szó, míg 8 százalékuk nem tudta megmondani, mi a helyes válasz.

Persze a pánikot sokan megpróbálják kihasználni, egy nő 2008 októberében elvesztette azt a pert, amit a L'Oreal ellen indított. Az asszony azért perelt, mert a cég terméke magas mennyiségben tartalmazott ólmot, azonban a bíróság szerint a rúzs használata nem okozott neki egészségkárosodást, így nem jár neki a kártérítés.

Az FDA egyelőre még nem szabta meg a pontos határértékét a rúzsok ólom tartalmának, ez valószínűleg évekig is el fog tartani. A hatóság egyelőre abban bízik, a gyártók arra törekszenek majd, hogy egészséges termékeket állítsanak elő. Ugyanakkor az a legvalószínűbb, a cégek a nehézfém tartalmat a termék gyártásával együttjáró, „akaratlan" velejárónak fogják beállítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra