Lefogytál? Dögölj meg!

Felér egy savas esővel, ha miután lefogytál, találkozol a barátnőiddel. Vagy sajnálnak, mert betegnek hisznek, vagy a pokolba kívánnak. A pszichológus elemez.

A kéthetes diéta és fogyokúrám történetét három részesre terveztem, annyi hasznos információt láttam benne. Erre kiad egy negyediket.Talán a leghasznosabbat. Fogyj le, és ismerd meg barátaidat társasjáték következik.

dogolje meg

A motiváció, a belengető menü, és a tovább fogyás már megvoltak, aki ilyesmin töri a fejét, talán hasznukat veszi. Lefogytam, megszabadultam néhány nehéz kabáttól. Ezt a barátok, felebarátok, mindenki észreveszi és reagálnak, ki-ki a saját boldogságát vagy boldogtalanságát kivetítve. Az első reakciók után elkezdtem figyelni, mert nagyon érdekes volt. Illetve annyira nem, mert mindenki a formáját hozta, néhányan egy kicsit töményen. Mivel én ismerem a mondatokhoz tartozó arcokat, életeket, a reakciók megítését szakemberre bíztam, pszichológus kollégánk rövid elemzéseit olvashatják. Ennek ismeretében reagáljanak lefogyó barátaikra, vagy ítéljék meg reakcióikat egy hasonló esemény után:

Van, aki nem veszi észre egyáltalán (17%-os súlyveszteségről van szó, látszik, a fejemen is nagyon). Főleg férfiak. A pszichológus elemzését dőlt betűs részben idézem.

Az emberek különböző módon észlelik és tárolják a külvilág információit. Lehet, hogy a pasi, akinek nem tűnik fel a karcsúságod, ezer közül is megismerné a hangod vagy az új parfümöd. Persze az is lehet, hogy nem. Egy kellőképpen elvarázsolt embernek talán még az sem tűnne fel, ha répát dugnál az orrodba.  Hidd el, Anna, az ilyen pasiknak az azért megvan, hogy milyen helyesen görbül ma a derekad. "

Észreveszi, méreget, de nem mond semmit (barátokról beszélünk, nem idegenekről, ügyfelekről) csak nőkkel fordul elő.

Bár tipologizálni az embereket béna, ez a viselkedés mégis tipikusan jellemző a nők egy csoportjára. Ezek a barátnőid valószínűleg rengeteget foglalkoznak a megjelenésükkel, általában igyekeznek kihozni magukból a maximumot. Nehezen viselnek mindenkit, aki fiatalabb, vagy jobban néz ki náluk. Folyamatosan monitorozzák a környezetüket, mindig képben kell lenniük, hogy hol az aktuális helyük a nőstényrangsorban. Ha tévedek, bocs. Gonosz, hazug sztereotípiák.

Örül neki. Persze ők vannak a legtöbben, a reagáló férfiak kivétel nélkül. Elég sok a hímnemű barátom, statisztikailag értékelhető a megnyilvánulásuk. Van, aki szelíden, van, aki húazanyádozva, de örül.


Mindkét reakció önzetlen, baráti, szeretettelteli. Így viselkedik az, akinek az énje nem vonódik bele mélyen a külsőd értékelésébe, mindenki, akiben nem keltesz indulatokat. Természetes, hogy az ember örül a szépségnek, és klassz, amikor egy barát eléri a maga elé kitűzött célt. Azért lehet félteni a másikat.

Örül és megkérdezi, hogy csináltam, meddig, mikor volt a legnehezebb?

Ez a reakció már nem teljesen rólad szól. Ebben már bőségesen benne van a barátod személyisége, előtörténete.  Aki érdeklődik, annak valószínűleg van tapasztalata fogyókúra terén vagy a foglalkoztatja a fogyás gondolata. Ő az információra éhes. Vagy egyszerűen csak udvarias, és szívesebben hallgatja ezt, mintha az autókról beszélnél.

Nem szólok bele, meg ugye én nem tudom, de ez már nem megy túl az ésszerűség határain?

Ez sok minden lehet. Elképzelhető, hogy az illető az önzetlen barát kategóriába tartozik, de a kelleténél jobban félt, mert a negyvenkilós nővére tavaly kitépte az infúziót a karjából, mondván, hogy még mindig kövér. Egy másik lehetőség, hogy ő a tiédtől eltérő ideális testképpel rendelkezik. Ő szereti, ha van mit markolni, bír mindent, ami kellőképpen kerek. Ebből a megközelítésből pálcika lettél.

Anorexiás vagy? (kétlaki gasztroblogger volnék, ugye. mit is válaszolhatnék erre? zsír? tej? vaj?)

Beteg vagy? -megjátszott aggódó tekintet.

Lefogytál? Dögölj meg! -nem nevetve. én se nevetek.

Ezek az emberek valójában mind ugyanazt gondolják, de az utolsó reakció legalább őszinte. Mindenki rossz arc, aki bebizonyítja, hogy igenis jól lehet kinézni vékonyan, mindenki szemét, akiben van elég erő, hogy tényleg megváltoztassa az életmódját, aki nem csábul el vagy nem omlik össze a projekt közben. Ezekből az emberekből azért váltasz ki ilyen heves indulatokat, mert olyan tükröt állítasz eléjük, amiben ők gyengének, kevésnek, selejtnek tűnnek önmaguk számára.  Elvetted tőlük a felszabadító kifogásokat.

És Önöknek miket mondanak fogyásuk, hízásuk után?

Oszd meg másokkal is!
Mustra