A BKV dolgozói lázadoznak Makány Márta ruhái ellen

Tömegesen reklamálnak a BKV dolgozói a Makány Márta tervezte formaruhák ellen, amelyeket egy külső cég gyártott. A tervezőnő elzárkózott a nyilatkozattól.

Tömegesen reklamálnak a BKV dolgozói a formaruháik ellen, amelyeket Makány Márta tervezett, és a gyártásukra kiírt pályázatot az EMEF Zrt. nyerte meg. A dolgozóktól több panasz érkezett a nyári nadrágok anyagára, arra, hogy a pulóverek azonnal megnyúlnak, a méretek el vannak szabva, és feslenek a varrások. És ez nem minden, a BKV-sok szerint az új pulóverek bő ujja balesetveszélyes a Ganz-csuklós villamosok vezetői számára, mivel állandóan beakad egy irányítókarba. A pulóver derekának hossza sem megfelelő, a járművezetők 95 százaléka pedig elégedetlen a nyári kabát formájával, "hatvanas éveket idéző" szabásával, és színével.

A szakszervezetek írásban reklamáltak. A BKV közleménye szerint a cég elvégzi a minőségellenőrzést, és a szerződés keretei között próbálják megoldani az összes problémát, amit a ruhák kivitelezője okozott. Ez lehet javítás, csere, vagy hibás teljesítési kötbér, illetve meghiúsulási kötbér érvényesítése, de akár a szállítás azonnali leállítása, vagy a szerződés rendkívüli felmondása.

Jegyeket, bérleteket, formaruhát!

A BKV formaruháit 2007 májusában mutatták be a DBR Metró Igazgatóság Székházában, ahol is négy dolgozó állt modellt. Makány Márta ekkor elmondta, próbálkozott kicsit sportosabb és modernebb ötletekkel is, de a dolgozók másképp ítélték meg a BKV-imázst. "Nagyon vegyes korosztályú a munkavállalói csoport. Úgy élik meg, hogy magas presztízsű dolog BKV-dolgozónak lenni, így az elegáns, visszafogott elképzelésekhez ragaszkodtak" – nyilatkozta a tervezőnő Velvetnek.

Abban az időben a Magyar Narancsnak is adott interjút erről a megbízásáról, ahol kifejtette, a munkavédelem és a szakszervezet megfogalmazott bizonyos igényeket, és ennek alapján készült el három mintakollekció. Később ezeket mutatták be annak a százötven dolgozónak, akik a munkatársaikat voltak hivatottak képviselni. Az Első Magyar Egyen és Formaruha Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding (EMEF) Zrt. pedig pár hónappal később meg is nyerte a gyártásra vonatkozó pályázatot.

A kivitelezésről szerettük volna megkérdezni a tervezőt, Makány Mártát, és persze arról is, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről, de elzárkózott a nyilatkozattól. Heisler András, az EMEF Zrt. ügyvezető igazgatója közlékenyebb volt, a Népszavának ugyanis elmondta, szerintük teljesítették a szerződésben foglaltakat, és állnak a hétfői egyeztetés elé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra