Legendás betűtípus előtt tiszteleg a Moleskine

Lassan hagyomány lesz, hogy minden évben szentelünk egy posztot a Moleskine termékeinek. Idén azon korlátozott példányszámban kapható notesz kapcsán emlékezünk meg a márkáról, amivel a Moleskine a több mint ötvenéves Helvetica betűtípus előtt kíván adózni. A piros és fekete színben is kapható, 9x14 centiméteres, 192 oldalas darabot a tokiói GROOVISIONS csapata tervezte, és itt lehet megrendelni 198 hongkongi dollárért (körülbelül 6200 forintért). A noteszfanatikusok által egekbe méltatott terméket még októberben mutatták be a Helvetica: Tisztelgés a tipográfia előtt című kiállításon Tokió egyik múzeumában. A helyszínen számtalan olyan ajándéktárgyat lehet vásárolni, amit ez a betűtípus ihletett.

A Moleskine X Helvetica Red és Black természetesen tartalmaz egy-egy szemelvényt a betűtípus történetéről. A betűtípus 2007-ben ünnepelte ötvenedik évfordulóját. A Helveticát Max Miedinger grafikus alkotta meg Eduard Hoffmann, a Bázel közeli Haas-féle betűöntő műhely igazgatója megbízására. Alapul az 1898 óta használt Akzidenz Grotesk betűtípust vette, és az új font így első körben a Neue Haas nevet kapta. Később Helveticára keresztelték Svájc latin neve után – írja az Index. Az 1960-as években vált elterjedtté, szinte minden lehetséges alkalmazásban használták. 1983-ban a Linotype kiadta a Neue Helvetica betűképet a Helvetica alapján. A Helvetica sikerének titkát Frank Wildenberg, a Linotype igazgatója így foglalta össze a BBC-nek: "Tartós, természetes formákon alapul, és nem fejez ki divatot. Tiszta vonalai és karakterei vannak, nagyon komoly betűkészletnek néz ki. (A kép forrása: moleskineasia.com)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.