Van előnye is annak, ha zsebbe szorítva alszunk

Európát (nyilván az egész világot is) egy markáns határvonal szeli ketté. Ennek Német- és Magyarország arra az oldalára esik, ahol az ágyra csak úgy rá van téve a takaró vagy paplan, de például az olaszok és franciák a képen nagyjából látható módon betűrik az ágyneműt a matrac alá.

Lassan három éve, hogy többet van szerencsém ilyen betűrős módszerrel megvetett ágyban aludni, mint olyanban, amilyen otthon szokásos. Jelentem, hozzá vagyok már szokva ahhoz és ehhez a módihoz is. Praktikusabbnak azonban továbbra is a magyaros módszert találom, amikor nem kell úgy éreznem magam az ágynemű alatt, mintha egy hatalmas zsebbe beszorítva kéne aludnom.

Miért jobb a nemtűrős rendszer? Egyrészt ha az ember hanyatt fekszik, az ágy vége alá betűrt paplan idegesítően feszül a lábfejen. Másrészt ha melegem van, Magyarországon egyszerűen kidugom a kezem vagy a lábam a takaró alól és máris minden rendben van, fel sem ébredek. Ilyen hőfokszabályzásra a betűrős szisztéma nem ad lehetőséget. Hogy mi számomra az egyetlen előnye az ágynemű matrachoz rögzítésének, azt csak a hajtás után árulom el.

Az, hogy két ember egy takaró alatt alszik, csak ilyen külföldi típusú ágyazás esetén képzelhető el. Ha csak magyarosan magukra húznak ketten egy paplant, akkor azon az éjszakán ott mély alvás nem nagyon lesz. Lesz viszont körömszakadtáig folyó küzdelem a takaróért, amit az ember álmában forgolódva folyamatosan leráncigál a másikról. Amennyiben azonban a paplant jó szorosan lefogja mindkét oldalon a matrac, hánykolódhat mindenki kedvére alvás (vagy akár nemalvás!) közben, semmi nem fog kikerülni a hidegbe a takaró alól.

Természetesen például a szüleim akármikor megérkeznek egy ilyen "határon túli" ország szállodájába, első dolguk a paplant kiráncigálni a matrac alól. Hiába, otthon ketten két külön, saját takaró alatt alszanak egy ágyban. Ennek megfelelően vigyázni kell az ágyneművásárlással is, mert ha külföldön megtetszik egy jópofa szett, könnyen előfordulhat, hogy a lepedő és a párnahuzat mellé csak még egy lepedő van benne (ez jön a takaró és az ember közé), a paplanhuzat azonban hiányzik.

Vajon ön is jobban kedveli a freestyle alvást a leszorított ágyneműnél?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek